Nieuws West-Vlaanderen Oostenrijkse interim CEO van Bekaert blijkt een soort wonderdokter te zijn

Oostenrijkse interim CEO van Bekaert blijkt een soort wonderdokter te zijn

Oostenrijkse interim CEO van Bekaert blijkt een soort wonderdokter te zijn

ZWEVEGEM – 2020 is voor de overgrote meerderheid van de bedrijven -groot of klein-  een loodzwaar jaar. Zelfs de grote West-Vlaamse multinational Bekaert ontsnapt er niet aan. En toch. Bij het opmaken van de tussenbalans, blijkt dat Bekaert het er nog vrij behoorlijk van afbrengt. De Oostenrijkse ‘tussenpaus’ en interim CEO Oswald Schmid oogst grote lof voor zijn werk en resultaten op korte termijn. Dat de bedrijfswinst quasi intact blijft, wordt gezien als een klein wonder.     

Oswald Schmid (61) kwam aan het roer te staan in het voorjaar toen Matthew Taylor als CEO terugtrad, en dat net voor de coronacrisis in alle hevigheid uitbarstte. Er zijn betere momenten om aan een opdracht te beginnen, maar Schmid kan op korte tijd bogen op opzienbarende resultaten.

Bekaerts geconsolideerde omzet nam in het derde kwartaal met 24% toe in vergelijking met het zwakke tweede kwartaal van 2020 en de verkoopvolumes lagen amper -2% onder het niveau van het derde kwartaal van 2019, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was. De geconsolideerde omzet (2,76 miljard euro) over de eerste negen maanden van 2020 was gevoelig lager dan in dezelfde periode vorig jaar (-14% aan constante wisselkoersen) door de heftige impact van de Covid-19-pandemie in de eerste helft van 2020.

Maar alle omstandigheden in acht genomen mag ook daar van een zeker succes worden gesproken. Bekaert verwacht dat de winst voor het volledige jaar hetzelfde niveau (plus minus 242 miljoen euro) zal bedragen als in 2019. Ook de nettoschuld daalde onder Schmid al met liefst 30 procent tot 834 miljoen euro.

Schmid heeft er met een aantal belangrijke strategische maatregelen voor gezorgd dat het schip niet kantelde. Zijn aanpak berust op een mix van besparingen, ingrijpende financiële maatregelen (onder meer inzetten op cash en uitstel van afbetaling van leningen) en inzet op sterke commerciële relaties met klanten wereldwijd. De Oostenrijkse CEO kwam in 2019 bij Bekaert terecht als COO. Hij was eerder aan de slag bij multinationals als Schindler en Continental.

foto: Oswald Schmid, tweede rij bovenaan rechts

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio