https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_03_10_b69d62bf-eb78-4da7-a082-bf5c84184508 Foto Peter Malaise

Oude elektriciteitscentrale in Ruien wordt vervangen door grootste batterijpark van Europa

RUIEN, KLUISBERGEN  - U herinnert het zich vast en zeker nog: aan de provinciegrens tussen West- en Oost-Vlaanderen stond tot tien jaar terug nog een gigantische niet-nucleaire elektriciteitscentrale die ook bedrijven en gezinnen uit onze contreien bediende van kilowatts. Dat was het verleden. Zopas heeft het Waregemse Yuso er een gigantisch batterijpark geopend. Het is volgens minister Tinne Van der Straeten het grootste van Europa. Binnenkort start op dezelfde site de bouw van een nog groter batterijpark. “Die zijn nodig voor de toekomst”, zegt Elia.

 

 

Veel symbolischer kon het bijna niet. Terwijl het laatste gebouw van de centrale van Ruien, met 1.000 megawatt ooit de grootste niet-nucleaire centrale van het land, afgebroken wordt, kwam Tinne Van der Straeten (Groen) 100 meter verder het lintje knippen van een splinternieuw batterijpark. Het Waregemse Yuso (het bedrijf dat geleid wordt door Bart Pycke en Michel Verschuere) werkte samen met het hoog aangeschreven Japans engineeringsbedrijf (Nippon Koei) en het Duitse (Hamburg) investeringsfonds Aquila Capital om dit project tot een goed einde te brengen.

“Dit is vandaag het grootste van Europa”, aldus de minister van Energie. “Het heeft een capaciteit van 25 megawatt en is zo het grootste dat aangesloten is op het Belgische net en een van de eerste eenheden met een lange duur van vier uur in Europa. Het batterijpark in Ruien-Kluisbergen komt overeen met een parking van 1.000 Tesla-wagens en kan tot 12.000 gezinnen gedurende vier uur van elektriciteit voorzien.”

Cruciaal voor energietransitie

Tegen 2030 zal de capaciteit van zonne-energie maal twee gaan en windenergie op zee maal drie. “Hoe meer hernieuwbare energie, hoe meer flexibiliteit er nodig is”, aldus nog de minister. “Grotere batterijparken gaan daarom een steeds belangrijkere rol spelen om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden en om hernieuwbare energie op te slaan voor momenten met weinig zon en wind. Batterijen zijn een cruciale bouwsteen in de energietransitie. Er is een overvloed aan wind en zon maar niet altijd op het juiste moment. Door groene energie op te slaan in batterijen en af te geven aan het elektriciteitsnet als er nood aan is, werken we toe naar een CO2-vrije energieproductie.”