Nieuws West-Vlaanderen Out of Office met Peter Callant: “Sport als uitlaatklep.”

Out of Office met Peter Callant: “Sport als uitlaatklep.”

Out of Office met Peter Callant: “Sport als uitlaatklep.”

OOSTKAMP – Peter Callant is een evergreen in het West-Vlaamse ondernemerschap. Hij startte zijn verzekerings- en financiële dienstengroep op begin de jaren negentig en liet zijn bedrijf uitgroeien naar een vaste waarde in de sector, en dat niet alleen in West-Vlaanderen maar ook in andere provincies. Als hij niet aan de slag is, zoekt hij good vibrations in het Spaanse Marbella of aan de eigen Belgische kust. 

-Voor welke artiest sta je als eerste in de rij om tickets te kopen?

-Peter Callant: We hebben alle collega’s en hun partners uitgenodigd naar Fantasia Festival. Een leuk en gezellig ‘mini Tomorowland’-festival met een unieke line up. Met allemaal bekende dj’s die vandaag evenzeer artiest zijn als de performers van weleer. Ze brengen elk feestje naar een hoger niveau met veel geluk, een glimlach, plezier en een klein beetje zot doen om niet zot te komen in deze bij momenten verwarrende, complexe en volatiele wereld. Af en toe eens een leuk feestje met de collega’s zit in ons DNA en is belangrijk want geeft ons veel energie en zorgt voor verbinding onder elkaar. Volgend jaar opnieuw dus.

-Welke gerecht en welke drank mogen ze op tafel zetten als jij het feestvarken bent?

-Ik hou van lekkere verse vis uit onze eigen Noordzee. Een klassieker is vers gepelde garnaaltjes (kaviaar van de Noordzee) als voorgerecht en zeetong als hoofdschotel, lekker en simpel. De meest bekende en lekkerste voor mij is de ‘sole meunière’. Lekker van bij ons en daarenboven een magere vis met veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Met een glaasje witte wijn erbij is dat voor mij telkens weer een culinair hoogtepunt.

-Waar zou je een toerist naar toe sturen die in uw regio iets moois wil ontdekken?

-Onze regio heeft oneindig veel te bieden maar ik hou het hier op een top 3. Op één: Brugge, het Venetië van het Noorden. Brugge doet zijn reputatie alle eer aan met oneindig veel mooie plekjes en bezienswaardigheden. Ook schilderachtige huizen gecombineerd met historische pareltjes in een sprookjesachtige stad. Twee: Knokke, voor sommigen misschien té mondain, maar wel een ‘must see’ voor wie houdt van luxestranden en shopping. Drie: Oostende, de enige stad aan zee waar echt alles samenkomt. Met voor de liefhebber van kunst en cultuur een bezoekje aan de ‘Mercator’ of hedendaagse kunst in Mu.ZEE, voor wie zorgeloos wil genieten het strand, de dijk en de jachthaven en voor de feestneuzen het bruisende nachtleven dat zeker in de zomervakantie voor elk wat wils heeft te bieden

-Voor wie neem je zeker de telefoon op, ook al is het 3 uur ’s nachts?

-De telefoon staat altijd aan, 24/7, zelfs op vakantie en dus neem ik ook op. Voor mij is dat een evidentie hoewel ik goed besef dat dat niet voor iedereen geldt. De enige uitzondering die ik maak  is om ’topless’ te vergaderen. Dat klinkt sexy maar is niet wat je denkt. Topless vergaderen betekent dat de laptops of smartphones aan de kant blijven. Het overleg gebeurt efficiënter en je toont respect voor de collega’s in de meeting.

-Op welke vakantiebestemming zou je met plezier een quarantaine van 14 dagen willen uitzitten?

-Ik ben graag thuis, maar als vakantiebestemming kies ik dan toch voor ons appartement in Marbella met zicht op zee. Daar zie ik me samen met mijn vrouwtje wel een quarantaine uitzitten. Op die manier kan je ook in quarantaine werken, maar dan wel in korte broek met zicht op zee. Zo kan je toch nog genieten, onthaasten, het hoofdje leeg maken en nadenken over de strategie voor de komende jaren. En als de quarantaine wat zou versoepelen, dan graag in de namiddag een partijtje golf met m’n zoon en vrouwtje want tijdens de corona beperkingen was golf de enige sport die wel nog mogelijk was. Ik denk trouwens dat de golfsport, mede dankzij corona, aan een stevige opmars bezig is en in elk geval populairder dan ooit is.

-Welk tv programma zorgt voor uw ‘guilty pleasure’?

-Dat zijn ongetwijfeld alle sportprogramma’s. Als sportiefste makelaar van Vlaanderen (Callant liep meerdere marathons en werkte meer dan één Iron Man af, nvdr) wil ik eigenlijk niets missen en samen met de familie sporten we als het ware graag voor de buis en beleven ook op die manier mooie emo momenten. En het kan toch o zo mooi zijn met al 4 Belgische ritzeges in de Tour, een  kwart finale voor de Red Flames op het EK en Nafi Thiam voor een tweede maal wereldkampioen in de zevenkamp. Toch zalig om te zien hoe ons klein landje zo’n grote successen behaalt.

-Wat is de belangrijkste tip die je aan je kinderen meegeeft?

-Mijn zoon studeert HR en mijn oudste dochter koos op haar beurt voor handelswetenschappen. Voor mijn jongste dochter is het nog te vroeg om grote tips te onthouden. Gewoon gelukkig zijn thuis in een warm nest en op zoek gaan naar je talenten is het belangrijkste. Ik vind trouwens dat alle jonge mensen moeten op zoek gaan naar hun talenten en deze ontwikkelen. Daarbij is succes geen garantie, maar mits hard werken, doorzetten, en ook het onvermijdelijke vallen en weer opstaan heb je in elk geval meer dan een stapje voor.

-Welk programmapunt moet een politicus realiseren die uw stem wilt verdienen?

-Het behoud van onze welvaart of koopkracht is een bijna een mantra voor elke regering van de laatste decennia. Je kan dat niet realiseren op een economisch kerkhof. Om dat de te vermijden moeten we de werkzaamheidsgraad opkrikken naar 80%, zonder daarbij systematisch talloze groepen uit de berekening te laten. Dat is wat mij betreft essentieel om welvaart te creëren. Met de huidige arbeidsdeal zetten we, wat mij betref,  geen stappen vooruit. Het klinkt hard, maar voor mij is Vivaldi vaak de regering van de niet werkenden. We blijven ter plaatse trappelen wat bijzonder jammer is.

-Met welk cadeau kan men u echt plezier doen?

-Ik kan ongelooflijk genieten van een mooie tafel met mijn vrouw, alle kinderen en hun liefjes. Dit zijn mijn mooiste momenten die ik nog heel lang wil koesteren, omdat het mij zo veel energie en geluk geeft. Laat ons hopen dat we lang mogen gezond blijven en nog veel mooie momenten mogen beleven met het steeds groter wordende gezin.

-Waar in uw buurt vind je een toonbeeld van gepassioneerd ondernemerschap?

-Ik ben lid van Igmo wat een zeer mooie en krachtige community is onder leiding van professor Hans Crijns, een dynamisch ecosysteem van 130 groei gerichte familiebedrijven geleid door eigenaars-managers. Het is een vertrouwelijk forum waar we onze inzichten delen en ervaringen uitwisselen. Ik ben Vlerick zeer dankbaar dat ik daar deel mag van zijn. Het is netwerken, verkennen maar ook jezelf uitdagen; net wat ik nodig heb om gelukkig te zijn.

-Welk object op 4 wielen komt het meest in jouw dromen voor?

-Geen, voor mij is een auto een auto.

-Welke klus heb je al zo vaak uitgesteld dat je huisgenoten er nerveus van worden?

-In alle eerlijkheid: geen, want ik klus niet thuis. En dat is maar goed ook want daar liggen mijn talenten echt niet. Het reilen en zeilen van onze huishouding laat ik over aan mijn fantastische vrouw die mij thuis helemaal ontzorgt. Het managen van wat er thuis allemaal moet gebeuren kan ze als geen ander

-Welke cursus zou je nog ooit willen volgen als je wat meer tijd had?

-Het gezegde leert dat hoe meer je leert, hoe meer je beseft dat je niets weet. Dat klinkt nogal filosofisch, maar persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor mij. Nu ligt ‘Why innovation fails’ op mijn nachtkastje van Joachim De Vos die ik leerde kennen op een inspiratie reis met Living Tomorow. Maar ook een goed of leuk gesprek is voor mij leren, dan zit je als het ware op de ‘school of life’. En daarnaast lees ik dagelijks Made in West-Vlaanderen en De Tijd, naast heel wat vakliteratuur. Dat is mijn manier om een leven lang leren in de praktijk te brengen.

(KC)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.