Nieuws West-Vlaanderen Patrick Verschelde brengt profiel van ondernemers in kaart

Patrick Verschelde brengt profiel van ondernemers in kaart

Patrick Verschelde brengt profiel van ondernemers in kaart

TIEGEM – De West-Vlaamse consultant en bedrijfsadviseur Patrick Verschelde (OKc) maakte een diepgaande studie over het welzijn van ondernemers. De hamvraag: hoe is het gesteld met hun geestelijke en mentale gezondheid, hoe kijken ze tegen het leven aan? De analyse bevestigt het beeld van een door optimisme gedreven groep van mensen.

OKc ontwikkelde samen met Josefien Degrande, student aan VIVES, een unieke vragenlijst waarvan een Wellbeing Ondernemers Percentage (WOP) kan worden afgeleid. Deze WOP bedraagt dit jaar 77,5 %. Dit is behoorlijk hoog. Eén op de drie ondernemers (28%) zegt dat het opmerkelijk goed met hen gaat, maar één op de vijf ondernemers (19%) scoort in het rood.

Ondernemers worden vaak geconfronteerd met stress en andere factoren die kunnen leiden tot een burn-out. Daarom deed OKc onderzoek naar hoe het nu écht gaat met de Vlaamse ondernemer. “Het gaat over het algemeen goed met hen”, besluit Verschelde. “Ze zijn positief ingesteld, geloven in zichzelf en hebben een thuis waar ze zich goed voelen. Maar toch bevindt één op vijf zich in een gevarenzone. Voor één op de tien ligt volgens deze bevraging een burn-out zelfs op de loer. De ondernemer geeft aan dat hij volledig zichzelf kan zijn thuis, positief ingesteld is en in zichzelf gelooft. Maar het is markant vast te stellen dat deze ondernemers uit hun ondernemerschap niet altijd de voldoening halen die ze voor ogen hadden. Daarbij zitten ze soms in een vicieuze cirkel, want ze nemen ook niet de tijd om uit te rusten en te werken aan hun conditie. Een gezonde geest in een gezond lichaam is voor sommigen blijkbaar te weinig prioriteit.”

Tijd nemen

“Zo gaat het wel eens met ondernemers”, vindt Verschelde. “Ze starten enthousiast en halen alles uit zichzelf om succes na te streven. Maar zoals de bevraging aangeeft is hun vijver soms na een tijdje leeg. Dit komt omdat ze geen tijd nemen om op zoek te gaan naar nieuwe bronnen van energie. Het is voor ondernemers belangrijk dit tijdig in te zien en continu op zoek te gaan om hun energiepeil op diverse vlakken aan te vullen. Met Oranjo (zie ook www.oranjo.be) biedt OKc sinds kort een state-of-the-art methodiek aan die hier een antwoord op is. Via een online coaching over een langere periode met dagelijkse tips, inzichten en oefeningen worden ondernemers op sleeptouw genomen om een levensstijl aan te nemen die hen duurzaam vervult met energie, passie en goesting. Vanuit OKc zijn we alvast van plan om deze bevraging jaarlijks te herhalen en zo de vinger aan de pols te houden.”
In 2001 werd OKc opgericht om KMO’s en hun zaakvoerders strategisch organisatie- en HR-advies te geven met een praktische vertaalslag.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.