Knokke Hippique

Paul Gheysens en Stephan Conter ontbinden Knokke Hippique

KNOKKE - Het prestigieuse Knokse paardenevent Knokke Hippique houdt op te bestaan. De organisatie gaat in vrijwillige vereffening. Knokke Hippique was het troetelkind van Paul Gheysens en de niet onbesproken Brusselse zakenman Stephan Conter, die elk voor 50 procent aandeelhouder waren. De verliezen stapelden zich op, zonder dat er sprake was van een gigantische put. Volgens Stephan Conter heeft het stopzetten van Knokke Hippique in de eerste plaats te maken met een verschil in visie met Paul Gheysens.  

Knokke Hippique werd voor het eerst georganiseerd in 2016. Drie weken lang stond gedurende een aantal dagen de paardensport centraal in de belangstelling, met onder meer een vijfsterrenjumping. Het trok ook veel volk naar Knokke. Op zijn hoogtepunt  tot 35.000 mensen op drie weken tijd. De coronajaren kwamen echter roet in het eten werpen. Daarna ging het Knokse paardenfeest nog één maal door. In 2023 werd het geannuleerd en nu wordt de hele zaak zelfs opgedoekt.

Volgens insiders zagen Paul Gheysens en Stephan Conter in Knokke Hippique vooral een mogelijkheid om er aan business te doen. Conter verkocht in marge camions en ook raspaarden. Voor Gheysens was het dan weer een ideaal marketinginstrument om bij de Knokse beleidmakers te scoren, zegt een insider. De West-Vlaamse ondernemer is ook zelf paardenliefhebber met zijn eigen stal van Arabische volbloeden, waar hij naar eigen zeggen in de media vooral verlies op boekt.

Stephan Conter kwam bij Gheysens terecht omdat het door hem bedachte event nood had aan veel ruimte, meer bepaald aan recreatieve grond. Paul Gheysens kon als grootgrondbezitter perfect op die vraag ingaan, zolang het zogenaamde Knokse golfdossier aan hem niet werd toegewezen. Knokke zelf kwam - naast andere grote sponsors- over de brug met een subsidie van 300.000 euro, ook al had de kuststad Knokke Hippique niet echt nodig.

Lees ook: interview met Stephan Conter

foto: archief Het Nieuwsblad/Mediahuis