knokke golfwagentjes

Paul Gheysens geeft niet op in Knokse golfdossier

KNOKKE - Het grootste vastgoedproject in Vlaanderen ooit. Zo worden de plannen omschreven van Paul Gheysens voor een nieuw golfterrein in Knokke. Maar één buur (projectontwikkelaar Peter Taffeiren) ligt dwars. Een deal tussen de twee grondbezitters sprong af en dreigt nu voor de rechter te worden uitgevochten, zo bericht Het Nieuwsblad.

De plannen voor een tweede golf liggen al bijna twintig jaar op tafel in Knokke-Heist, maar de administratieve mallemolen leidde tot een jarenlange vertraging. Op een terrein van 120 hectare wil de Ieperse vastgoedmagnaat Paul Gheysens met zijn Ghelamco niet alleen een wedstrijdterrein van 18 holes en een oefenterrein van 9 holes neerpoten, maar ook een hotel met 150 kamers en 200 luxesuites en een congrescentrum van 6.000 vierkante meter bouwen. En oh ja, ook nog 1.350 parkeerplaatsen en 79 flats voor werknemers.

Dat leidt tot wrevel met ondernemer en succesrijk projectontwikkelaar Peter Taffeiren, geboren en getogen Knokkenaar. Die heeft vlakbij een paardenstoeterij en diende vorig jaar al een honderd pagina’s tellend bezwaarschrift in. Het dispuut met Gheysens krijgt nu een gerechtelijk gevolg, schrijft Het Nieuwsblad.

Lange voorgeschiedenis

Uit de vergunningsaanvraag moet blijken dat Gheysens zijn buurman dagvaardt. Peter Taffeiren verkocht in 2020 twee gronden aan Gheysens, met als opschortende voorwaarde dat die alleen voor het golfspel zou worden gebruikt. Maar hij beschuldigde Gheysens er in zijn bezwaarschrift vorig jaar al van dat die de golf als alibi gebruikt. “In werkelijkheid gaat het om het grootste vastgoedproject van Vlaanderen, dat helemaal niet in hoofdzaak gericht is op toeristen maar wel op kandidaat-kopers van een vakantieverblijf”, klonk het toen.

“Een burenregeling is nog altijd het beste en ik denk dat we er dichtbij zitten”, zei Paul Gheysens vorig jaar. Maar dat lijkt dus niet te zijn gelukt. Via juridische weg wil Gheysens nu een gedwongen tenuitvoerlegging van een koop-verkoopovereenkomst over die twee gronden.

Taffeiren zelf heeft ook altijd beweerd dat het ook gaat om het bewaren van het uitzicht op de polders. Feit is dat Gheysens en Taffeiren al vaker met elkaar in competitie waren. De Vlaamse regering moet nu in principe tegen 23 april beslissen over de vergunningsaanvraag.