Gheysens Paul Ghelamco 2020 nieuwe foto GvA

Paul Gheysens (Ghelamco, Antwerp) verdedigt zijn beleid met hand en tand (deel I)

IEPER - In de media (HLN) werd de West-Vlaamse ondernemer Paul Gheysens - vooral bekend van bouwbedrijf Ghelamco en voetbalclub Antwerp - het voorbije weekend neergezet als de man die vooral schulden opstapelt (1,3 miljard euro). Maar in dezelfde krant bijt Gheysens fel van zich af: "We zijn wél goed bezig."  

“Ghelamco doet het goed”, steekt Paul Gheysens meteen van wal in een exclusief interview dat HLN met hem had. “Je moet dat bekijken op de lange termijn. Vastgoedontwikkeling is cyclisch. Ga maar maar eens kijken naar Warschau. Daar zijn we marktleider in kantoren. Wij zijn de enigen die in de jaren ’90 naar Polen getrokken zijn en er continu gebleven zijn doorheen alle cycli. Hoe komt dat, denk je? We hebben een enorme landbank.”

-Maar de omstandigheden zijn nu wel anders. De rente stijgt, vastgoed is minder in trek.

-Paul Gheysens: “Ik heb al erger meegemaakt. Waarom denk je dat wij zo sterk zijn? Door onze knowhow en technologische innovatie. Duurzaamheid in onze vastgoedontwikkeling zit in onze genen. We staan kilometers voor op de rest omdat we steeds anticiperen. En wat hebben we gedaan de laatste jaren? In crisis moet je geen mensen afdanken, maar moet je bouwvergunningen aanvragen. Want wat is de waarde van je bedrijf als ontwikkelaar? Je grond, uiteraard. Maar vooral je bouwvergunningen. We hebben er echt veel. Wanneer andere bedrijven nog moeten beginnen, en soms jaren moeten wachten op zo’n vergunning, hebben wij die al op zak. Als de markt terug in de lift zit, kunnen we zeer snel reageren op de vraag. Wij kunnen als het ware morgen al beginnen te bouwen. Grond is pas geld waard als je erop kan bouwen. Die gronden zijn dus een fortuin waard. Maar, en noteer dit goed, deze staan aan een historische kost in onze boeken. Voor ons zijn ze echter veel meer waard, en dat drukken we niet uit in onze boeken.”

Maar de waarde van uw vastgoed wordt op dit moment wel fors naar beneden gewaardeerd. Net wegens die hoge rente.

-“Ik ga heel duidelijk zijn. Misschien heb je hier en daar een project dat minder gewaardeerd wordt. En dit is zeker waar voor oudere gebouwen. Veel minder, of zelfs niet voor nieuwe energiezuinige en hoogtechnologische gebouwen. Over een paar jaar kan dat weer omgekeerd zijn. Maar ondertussen gaan al onze huren in Warschau met 14% omhoog; vorig jaar 8,5% en dit jaar 5,5%. En dat is alleen al de inflatie. Dan mag het rendement van het vastgoed nog 10% lager uitvallen, wat trouwens niet het geval is voor nieuwe, energiezuinige en hoogtechnologische gebouwen. We bouwen ook pas wanneer we weten dat onze projecten verhuurd zijn. We zijn zodanig marktleider dat elke grote partij naar ons komt. Net omwille van die technologische innovatie. We hebben vooral grote multinationals als klant, zoals Google en Samsung. Dat zijn nochtans geen simpele jongens. Die leggen de lat zeer hoog omdat hun kantoorlocatie de cultuur en innovatie van hun bedrijf moet uitstralen en ze willen het beste van het beste inzake technologische innovatie, duurzaamheid en wellbeing. We zijn de enigen die een datacenter kunnen bouwen. Wie kan dat in ons land? We hebben zonet het meest performante datacenter in ons land opgeleverd en het is al verkocht. Bovendien is dat een asset die de cycli doorstaat. We differentiëren dus ook.”

Morgen: deel II van het interview

foto: GvA/Mediahuis