knokke-heist_royal_zoute_golf_4

Paul Gheysens (Ghelamco) zegt dat tweede golf en een bijhorend vastgoedproject in Knokke slechts een zucht verwijderd is

KNOKKE - Paul Gheysens (Ghelamco) wil in Knokke een tweede golf realiseren, met aanpalend een niet alledaags vastgoedproject. Hij zegt heel dicht bij zijn doel te zijn. Enkel de Knokse ondernemer Peter Taffeiren (ex-POC) kan en wil nog roet in het eten gooien. Hij heeft een juridisch dossier geopend. Het Knokse gemeentebestuur zou Gheysens spectaculaire project dan weer steunen.  

Ghelamco hoopt begin augustus zijn vergunning te krijgen voor de bouw van een tweede golf in Knokke-Heist. Die vergunning moet komen van de Vlaamse overheid (Zuhal Demir).

Op de site moet een tweede golf komen alsook een groot hotel, een congrescentrum van 6.000 vierkante meter en 1.350 parkeerplaatsen. Net buiten het golfdomein plant Ghelamco ook nog eens tientallen villa’s, die geen deel uitmaken van de golfvergunning.

Verzet met vragen

Vastgoedondernemer Peter Taffeiren, die naast het beoogde golfdomein een luxueuze stoeterij uitbaat, tekent verzet aan omdat hij vreest dat het polderlandschap verloren zal gaan. Hij zegt ook dat de aanvraag van Gheysens niet strookt met wat deze laatste op het terrein wil realiseren. Finaal wijst hij er ook fijntjes op dat Ghelamco momenteel twee 'spookprojecten' (twee leegstaande luxehotels) heeft staan in in Knokke-Zoute.

Investering van 200 tot 400 miljoen euro

Sinds 2001 koopt Gheyens in Knokke het ene stuk grond na het andere. Vandaag bezit hij volgens sommige bronnen 210 hectare grond tussen de Natiënlaan, de spoorweg en de Kalveetedijk. In 2018 werd het gemeentelijke RUP goedgekeurd die de ambitieuze plannen van de bekende West-Vlaamse tycoon Gheysens waar moeten maken.

Uit verklaringen die de Ieperse ondernemer aflegde in de media bedraagt de totale investering in de nieuwe golf '200 à 400 miljoen euro'. Daarmee tekent Gheysens voor één van de grootste vastgoedprojecten in Vlaanderen. Om de gronden te verwerven zou hij alles bijeen zo'n 15 miljoen euro betaald hebben.