gheysens paul voetbal

Paul Gheysens injecteert nog eens 47,5 miljoen euro in Antwerpse voetbalclub

IEPER - Paul Gheysens, de sterke man achter de Ieperse projectontwikkelaar Ghelamco, heeft zopas nog eens 47 miljoen euro kapitaal gepompt in de professionele voetbalvereniging waarvan hij hoofdeigenaar is (Antwerp). Dit brengt het totaal op inmiddels 150 miljoen euro, sinds zijn blijde intrede in Antwerpen (2017). Uit de laatst gepubliceerde cijfers blijkt inmiddels dat geen enkele Belgische voetbalclub grotere verliezen leed dan Antwerp.

Paul Gheysens heeft altijd volgehouden dat hij met zijn investering in Antwerp de lange termijn voor ogen heeft. Eerst investeren en de winsten zijn voor later. Een bekend adagio in ondernemersland. Zijn ultieme betrachting bestaat erin om van Antwerp een Europese topclub te maken en zo mee te genieten van het financieel festijn dat de Champions League biedt.

In het laatste boekjaar leed het voetbalbedrijf van de dynamische ondernemer Paul Gheysens 30 miljoen euro verlies. Dat cijfer komt bovenop de 50 miljoen euro die de club meetorst. In totaal gaat het dus om ruim 80 miljoen euro in de min. Daar bovenop komt ook nog 19 miljoen euro die Gheysens voorlopig niet opvordert tot zijn club voldoende winst zal maken.

Druk van spelerslonen

Uit de huidige cijfers moet blijken dat de verliezen bij Antwerp vooral te wijten zijn aan de te hoge salarissen voor spelers. Sowieso is er een Europese regel op til (vanaf het seizoen 2025/2026) die zal bepalen dat die salarissen - samen met transferbedragen en makelaarscommissies -  nooit meer dan 70 procent van het budget mogen opslorpen. Een kwestie van gezond financieel beleid.