Gheysens MJ en vader Paul

Paul Gheysens slikt verliezen Ghelamco met optimisme

IEPER - 1,3 miljard euro gecumuleerd verlies en min 45 miljoen euro (37 miljoen netto) in het rood op de jaarrekening van de eerste jaarhelft. Voor Ghelamco is het even slikken maar voorman Paul Gheysens, straks 70 jaar, verliest zijn legendarisch optimisme niet. "Het gaat even moeilijk maar het kan alleen maar beter gaan", dixit Gheysens bij wijze van commentaar.  

Paul Gheysens schrijft de verliezen in bepaalde media toe aan een voorlopig verloren rechtszaak (de nasleep van het nieuwe voetbalstadion in Brussel) en aan een tegenvallende conjunctuur. Ghelamco zag zich ook geconfronteerd met een waardevermindering van 3 procent op zijn Poolse vastgoedbeleggingen, zoals bekend zowat de bakermat van de activiteiten van Ghelamco.

Tegenover dat alles zet Gheysens een 'pijplijn' van 6 miljard euro te verwachten inkomsten uit vastgoedprojecten in de toekomst. Het gaat onder meer over de verkoop van wolkenkrabbers en een luxehotel (hotel HUB) in Warschau. Ghelamco heeft zowel in Polen als in eigen land een grote reserve aan gronden liggen die vroeg of laat moet gekapitaliseerd worden. Uit eigen berekeningen van Ghelamco zou dat aanbod aan grond alles bijeen 6,4 miljard euro waard zijn.

Het moet keren

"Ik ben heel positief, maar we moeten ook geen victorie kraaien", zegt Gheysens in bepaalde media over de halfjaarresultaten. "Sinds september vorig jaar was alles onverkoopbaar. Nu is er toch beweging. We hadden het dealtje met de Blue Towers in Gent. Er komen in oktober nog twee verkopen aan. We voelen dat er interesse is. Maar de vraag is: tegen welk rendement. De situatie zal nog een hele tijd zwaar wegen op investeringsfondsen die vastgoed willen kopen. Maar het gaat toch een keer hernemen. Nu, volgend jaar of in het voorjaar van 2025? Ik weet het niet."

Gheysens verwacht tot slot ook een en ander van de Britse markt waar hij samen met dochter Marie-Julie een prestigeproject heeft neergezet (The Arc) in Londen.  Paul Gheysens wordt op 5 november eerstkomend 70 jaar, maar ziet zoon Michael en dochter Marie-Julie al enkele jaren meedraaien.