Knokke Golf

Paul Gheysens terug naar af in Knokse golfdossier

KNOKKE -De droom van Paul Gheysens (Ghelamco) om Knokke en tweede golf te bezorgen, met daaraan gekoppeld een ambitieus vastgoedproject, loopt voorlopig op een sisser uit. Vlaams minister Zuhal Demir heeft het hele project een halt toegeroepen. Gheysens is er de man niet naar om zich zomaar bij de zaken neer te leggen. Wordt allicht nog vervolgd dus.      

Zuhal Demir liet via haar kabinet weten dat ze geen vergunning geeft voor het golfdomein dat Ghelamco wil neerpoten in Knokke-Heist. De minister heeft daar goede argumenten voor, zo laat ze weten. Demir vindt dat de geplande ophogingen en wijzigingen van het polderlandschap en het afwateringssysteem een te grote verstoring met zich zouden meebrengen. De unieke eigenschappen van de polders - vlak, onbebouwd en dooraderd met waterlopen - gaan volgens haar verloren. Bovendien zou er ook geen aanvraag ingediend zijn voor het kappen van 180 bomen. 'Het golfproject integreert zich niet in het polderlandschap, maar neemt het in', zo laat de minister nog weten.

De West-Vlaamse vastgoedtycoon Paul Gheysens bezit 210 hectare grond, genoeg dus om een nieuw golfresort van 18 holes en een 'executive' parcours van negen holes aan te leggen. De golfsite zou bovendien ook een groot hotel krijgen, alsook een congrescentrum van 6.000 vierkante meter. Er was naar verluidt ook sprake van nieuwbouwappartementen. De totale investering werd door Gheysens zelf geraamd op minstens 200 miljoen euro en maximaal 400 miljoen euro. Paul Gheysens zelf zegt 'totaal verbaasd' te zijn over het standpunt van Demir.