Gheysens Paul Polen 2020

Paul Gheysens verkoopt twee van zijn Poolse kroonjuwelen aan Google

IEPER - De West-Vlaamse projectontwikkelaar Paul Gheysens heeft twee van zijn in Warschau gelegen en door hem gebouwde wolkenkrabbers (The Hub, zie foto) verkocht aan Google. Met de deal zou een bedrag van 583 miljoen euro gemoeid zijn. Paul Gheysens zelf heeft het over één van de grootste vastgoeddeals ooit en over een topprijs.

Voor Ghelamco is het avontuur in Polen daarmee nog lang niet voorbij. Binnenkort verrijzen er in Warschau alweer twee nieuwe torens, The Bridge en Chopin, waardoor Gheysensalleen alleen al aan de Rondo Daszyńskiego negen torens zal hebben gezet. 

De Ieperse zakenman Paul Gheysens heeft sinds de jaren negentig meer dan zijn voetafdruk gezet in de Poolse hoofdstad Warschau. Wat destijds nog relatief bescheiden begon (met de bouw van The Greenhouse) nam met de jaren steeds meer spectaculaire proporties aan, en al zeker in de hoogte. Wolkenkrabber na wolkenkrabber werd opgetrokken in Warschau, en voor de bouw van een aantal onder die bouwwerken, kreeg Ghelamco ook grote erkenning in de vorm van internationale awards.

The Hub is één van die kroonjuwelen. Het kantorencomplex werd pas in 2021 officieel in gebruik genomen en gaat nu van de hand voor zegge en schrijve 583 miljoen euro. Koper van de twee spectaculaire glazen torens van 130 meter hoog  is het Amerikaanse Google, dat al diverse verdiepingen huurde aan Ghelamco. De derde toren in het Hub-complex, die de hotels Crowne Plaza en Holiday Inn Express huisvest, blijft voorlopig eigendom van Ghelamco, zo laat het bedrijf weten.

Groot rendement

De krant De Tijd heeft het rendement berekend die Ghelamco uit de deal met Google haalt. Volgens de website van Ghelamco investeerde het bedrijf 1 miljard zloty, omgerekend 200 miljoen euro in The Hub. Volgens het jaarverslag boekte Ghelamco in 2020 nog een waardevermeerdering van 90 miljoen euro op The Hub, waardoor het volledige complex voor 527 miljoen euro in de boeken stond, of gemiddeld 175 miljoen euro per toren. Nu Gheysens twee van de drie torens voor bijna 600 miljoen euro verkoopt, moet de meerwaarde in de honderden miljoen euro’s lopen.

De krant meldt ook nog dat het geld van de verkoop erg welkom is voor Ghelamco. Volgens het jongste beschikbare jaarverslag zag het bedrijf  zijn netto financiële schuld in 2020 danig stijgen naar ongekende hoogten.