Thiers Paul Jr

Paul Thiers Junior profileert zich op zijn beurt als investeerder

KORTRIJK - Paul Thiers (ex-Unilin) staat al decennia lang bekend als notoir investeerder. Zelf noemt hij dat zijn droom en zijn levensmissie: geld en advies toereiken aan beloftevolle kmo's die willen groeien en zo de welvaart helpen stimuleren. Nu loopt ook Paul Thiers Junior (33) in het spoor van zijn vader met het investeringsfonds Maxus.

Maxus is een investeringsfonds dat zich richt op de kleine en middelgrote top private equity fondsen van Europa en de VS, gecombineerd met co-investeringen en secundaire transacties. De 2 oprichters van het fonds zijn Paul Thiers Junior en Carl Grysolle. Onlangs namen ze ook de Brit Jack Whatton aan boord als derde partner.

Carl Grysolle bouwde het laatste decennium zijn financiële carrière uit in London bij de investeringsbank Lazard en het private equity fonds Crossroads. Paul Jr. Thiers deed zijn private equity expertise op bij het Franse fonds Naxicap en trok erna naar de VS om mee het zonnepanelen bedrijf Origis Energy succesvol uit te bouwen. De Brit Jack Whatton werkte bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock en bij Legal & General, de grootste vermogensbeheerder van het VK, waar hij verantwoordelijk was voor de fondsinvesteringen.

Het drietal combineert private equity kennis, operationale expertise en ervaring in fondsinvesteringen. Gesteund door een selecte groep van toonaangevende ondernemers en ervaren adviseurs in de Benelux en Europa, biedt Maxus naar het zeggen van de stichters een one-stop-shop aan voor gediversifieerde toegang tot het kruim van de private equity. De beoogde fondsgrootte werd overschreden en de 1ste kapitaalronde werd afgesloten op 175 miljoen euro. Maxus heeft zijn hoofdkantoor in België en heeft een bijkantoor in Londen.

Focus op kleine en middelgrote fondsen

"Onze focus ligt op kleine en middelgrote private equity fondsen aangezien dit een ondergewaardeerd segment is met het hoogst resterende groeipotentieel", aldus Paul Thiers Junior. "Vooreerst zijn deze fondsen actief in minder competitieve markten en leggen ze voornamelijk de focus op het creëren van operationele meerwaarde. Verder is het segment minder afhankelijk van hoge schuldgraden en biedt het een aantrekkelijk risicoprofiel: meer bescherming in tijden van recessie met tevens meer kans op ‘outperformance’. We mikken daarbij op de opkomende private equity fondsen met een bewezen trackrecord en die geleid worden door managers die al enige staat van dienst hebben maar die zich nog ten volle moeten en willen bewijzen. Maar dat zijn precies de fondsen die niet zelf moeten gaan aankloppen bij investeerders en waar je het moeilijkst toegang tot krijgt. Gezien we focussen op kleine en middelgrote fondsen, zullen we binnen die fondsen een belangrijke investeerder zijn. Dit zorgt ervoor dat we het recht kunnen verkrijgen om mee rechtstreeks te investeren in hun onderliggende bedrijven en aldus samen naar nieuwe opportuniteiten kijken."

Secundaire transacties

Daarnaast focust Maxus ook op secundaire transacties. Steeds meer secondaire transacties maken hun opwachting op de markt. "Het gaat in concreto om investeerders die hun posities in bestaande fondsen verkopen en anderzijds om fondsmanagers die hun bestaande top bedrijven liever nog wat laten doorgroeien door extra te investeren in plaats van deze bedrijven te verkopen", aldus nog Paul Thiers Junior. "Zo creëren ze liquiditeit maar dit komt echter wel met een korting. Een voorbeeld zijn pensioenfondsen die een bepaalde verdeling moeten aanhouden tussen hun vastgoed, publieke en private investeringen. Gezien deze eerste twee de afgelopen periode een grotere terugval hebben gekend, krijgen ze een overallocatie aan private equity en zijn ze aldus gedwongen hun private equity positie af te bouwen. Als je deze opportuniteiten als team snel kunt identificeren en analyseren, biedt dit mooie kansen."

Sterk rendement

Maxus mikt concreet op een portefeuille van een 15-tal private equity fondsen, die actief zijn in verschillende landen in de EU en de VS en daarbij ook gespecialiseerd zijn in diverse sectoren.

"Hierdoor krijg je een grote neerwaartse bescherming gezien we indirect zullen investeren in 150 bedrijven actief in verschillende sectoren en regio's en dit nog eens gespreid over verschillende jaren", zeggen de initiatiefnemers. "Door in de opkomende top private equity fondsen te investeren, streven we – ondanks de diversificatie - toch een sterk rendement na. Als je globaal kijkt naar het rendement van de private equity fondsen, merken we op dat het verschil in rendement tussen het top kwartiel en de mediaan meer dan 20% is. Op de publieke markt is dit slechts enkele percenten. Dit zorgt ervoor dat actief beheer en selectie in de private markt echt tastbare meerwaarde geeft."

Blijft de vraag: waarom nu? "Gezien de recente correctie en volatiliteit in de huidige inflatoire markt, zien we een algemene daling van de waarderingen", luidt het antwoord. "Dit brengt opportuniteiten met zich mee voor wie nu gediversifieerd kan investeren. In een markt met minder gunstige financieringsvoorwaarden is het dan ook nog belangrijker om in zee te gaan met managers die inzetten op het creëren van operationele meerwaarde en het groeien van omzet en marges in plaats van enkel rendement te creëren door het aangaan van hoge schulden."