Icha

Philip Vertriest en Johan Bossuyt richten digitale school op

KORTRIJK - Vreemde tijden vragen om creatieve initiatieven. Icha’ is een gloednieuwe online school die kinderen en jongeren uitdaagt, versterkt, begeleidt en ondersteunt met een persoonlijk programma door sterke leerkrachten. Online onderwijs zit in de lift en biedt extra kansen. Met het platform ‘Icha’, afgeleid van i challenge’ bieden de West-Vlamingen Philip Vertriest en Johan Bossuyt een antwoord op de grote vraag naar sterk online onderwijs.

Kuurnenaar Philip Vertriest is niet de eerste de beste. Een echte idealist en wereldverbeteraar, wordt over hem gezegd. In 2015 stopte hij als schooldirecteur in Kuurne en bouwde een leercentrum in Nicaragua uit waar nu dagelijks 75 kinderen en jongeren onderwijs krijgen (www.vzw-autentico.org). Daarnaast gaf hij vanuit Nicaragua ook online lessen aan Vlaamse expat kinderen in Brazilië, Senegal, Canada, en Chili. Nu hij terug van weggeweest is, begint hij in West-Vlaanderen met een eigen online school. Als antwoord op de grote vraag naar sterk digitaal onderwijs, gaat het om een nagelnieuwe ‘volledig online’ school.

Icha is de tweede volledig online school in Vlaanderen. Oprichters zijn Philip Vertriest en pedagogisch adviseur Johan Bossuyt. Samen zetten ze nu hun schouders onder een performant platform voor kinderen en jongeren in binnen- en buitenland. "We zijn er voor kinderen en jongeren die graag meer uitgedaagd worden, thuis leren en extra begeleiding wensen, elders wonen en er willen leren (expats) of zich willen voorbereiden op een uitdaging", zeggen de beide initiatiefnemers. "Voor elke student wordt een individueel leertraject opgesteld dat aansluit bij zijn of haar niveau en gericht is op de persoonlijke doelen of curriculum. Zo zorgen we dat tijd efficiënt wordt ingezet en blijft het boeiend en motiverend."

Unieke kansen

Icha richt zich eerder op talenten dan op tekorten. Het is de bedoeling om kinderen in de breedte te versterken en talenten te ontplooien. Er worden zelfs unieke vakken aangeboden voor kinderen vanaf 10 jaar zoals Latijn, programmeren of Spaans aanleren. Dit kan natuurlijk enkel met sterke en innovatieve leerkrachten. "Onze leerkrachten worden gecoacht en technisch sterk ondersteund", zeggen Philip Vertriest en Johan Bossuyt. "Bovendien kunnen ze inhoudelijk en didactisch onze uitgebreide bibliotheek raadplegen. Voor onze studenten is enkel een laptop, headset en goede internetverbinding noodzakelijk."