De Veyt

Philippe De Veyt (voorzitter Voka West-Vlaanderen, Lecot) schrijft open brief over coronabeleid (of het gebrek aan coronabeleid)

HEULE - De coronacrisis zorgt voor een mix van onbehagen en frustratie bij veel bedrijfsleiders. Vooral het gebrek aan doortastendheid en de permanente zig-zag van de politiek valt hen zwaar. Philippe De Veyt, gedelegeerd bestuurder bij Lecot alsook voorzitter van Voka West-Vlaanderen, verwoordt nu veel onderhuidse wrevel in een open brief en zegt daarbij wat veel ondernemers denken: "Neem de koe bij de coronahorens." Geen detail: ondernemer en bedrijfsleider Philippe De Veyt is geneesheer van opleiding, en heeft dus twee maal recht van spreken.   

 

"Ik schrijf uit eigen naam", zo opent De Veyt in zijn open brief. "Met verbazing las ik zaterdagmorgen het artikel in De Tijd met premier Alexander De Croo. Daarbij stelde hij letterlijk dat verplichte vaccinatie gelijk staat aan politieke luiheid. Op de vraag of hij weet hoeveel besmettingen er gebeuren in bedrijven, stelde de premier dat we moeten stoppen met de logica, om te zoeken waar precies de besmettingen gebeuren.”

Het zijn twee uitspraken die enkel maar ongeloof en onbegrip losmaken, vindt De Veyt. "Ik ben van vorming geneesheer", zegt hij. "In die hoedanigheid heb ik nog zeer veel contacten en vrienden in dit milieu. Ons bedrijf dat 700 mensen tewerk stelt, zorgt ervoor dat ik hierdoor de vinger aan de pols hou van wat op de vloer leeft. Door mijn mandaat van Voka voorzitter West-Vlaanderen weet en voel ik perfect wat bij onze ondernemers leeft. We zijn nu bijna 2 jaar verder met de pandemie en aan onze vierde golf toe. Opnieuw is men overvallen door de hevigheid ervan en worden halfslachtige en contradictorische maatregelen getroffen. Ik heb medewerkers die bijna smeekten om niet terug op hun klein appartementje aan de keuken tafel te moeten werken. Schrijnend. De wet is echter de wet en wij passen ze strikt toe. De moraal van de troepen slinkt echter zienderogen. Voeg daar aan toe dat burgers dan wel naar de discotheken mogen gaan waar iedereen op mekaar is geplakt. Men begrijpt het niet meer. En opnieuw is dit een kaakslag in het gezicht van onze ondernemers die voor de zoveelste maal geconfronteerd worden met de veronderstelling, dat zij niet in staat zijn verantwoordelijke houdingen aan te nemen, ten bewijze de administratief overbelastende RSZ-app."

Omgekeerde wereld

"Een vriend geneesheer meldde me dat in Kortrijk 80% van de IC-bedden bezet is met niet gevaccineerden", zo vervolgt de ondernemer-arts De Veyt. "De moed van geneesheren en verpleegkundigen zinkt hierdoor terug in de schoenen. Door niet-consistente maatregelen en het niet verplichten van de vaccinatie, zit de kans erin dat we de volgende 2 jaar met 3 à 4 golven blijvend worden geconfronteerd.  Daarbij zal ons medisch apparaat telkens opnieuw gestretcht worden en de broodnodige medische interventies  uitgesteld. De bedrijven blijven daardoor ook mank lopen omdat iedereen telkens terug naar huis gestuurd moet worden. De motivatie van het personeel (medisch en in de bedrijven) is onder 0 gezakt."

Nood aan verantwoordelijkheid

Steeds volgens Philippe De Veyt wordt alles in grote mate mee veroorzaakt door een minderheid die 'baas wil zijn over eigen lijf'. "Dit is hun goed recht, tot op een bepaald niveau", aldus de Voka-voorzitter. "Indien een minderheid van burgers bedden bezetten en zo hulpverlening aan medemensen verhinderen, dan komt hierdoor een essentieel recht van de medemens op hulpverlening in het gedrang en wordt de plichtuitvoering door de artsen voor dringende medische interventies (van zij die wél gevaccineerd zijn) bijzonder moeilijk. Ik durf dit onverantwoord gedrag noemen. Die minoriteit heeft mijn inziens het recht niet meer om dit te veroorzaken en een ganse bevolking in de greep te houden. Jammer genoeg moeten we ook vaststellen dat er gebruik wordt gemaakt van ideologische stellingnames, voor politiek gewin, waardoor deze pandemie maar blijft duren en ervoor zorgt dat we een repetitie krijgen van een stop & go van onze samenleving."

De eindconclusie van Philippe De Veyt is dan ook zonneklaar. Hij pleit er expliciet voor om vaccinaties verplicht te maken. Er kan volgens hem  enkel van afgeweken worden voor medisch gegronde redenen, los van ideologische motivaties en polarisatie van onze maatschappij. Dit zou geen signaal zijn van politieke luiheid maar wel van politieke verantwoordelijkheidszin, zo luidt de slotsom.