Vlerick P

Philippe Vlerick voert klassering aan van machtigste bestuurders

KORTRIJK – Philippe Vlerick staat op nummer 1 in de klassering van machtigste bestuurders. Dat is een klassering die elk jaar wordt opgemaakt door de krant De Tijd. In de top tien staan nog drie andere West-Vlamingen.

De rangschikking klasseert bestuurders die een zitje hebben in bedrijven die noteren op Euronext Brussel. Daarbij gelden bepaalde spelregels. Er worden punten toegekend naargelang de omvang van het bedrijf en naargelang de rol of functie die de bestuurders in kwestie spelen. Bestuurder zijn in een Bel20-bedrijf brengt bijvoorbeeld meer punten op. In totaal worden een duizendtal mensen in de klassering opgenomen.

De bevlogen Philippe Vlerick staat op nummer 1. Hij is bestuurder bij KBC, Thrombogenics, Smartphoto, Hamon en Exmar. Twee jaar terug bekleedde Vlerick de tweede plaats. Nu schuift hij eentje hoger. Op nummer twee opnieuw een West-Vlaming: Bert De Graeve, gewezen CEO van Bekaert en nu voorzitter van dezelfde groep. Hij is ook nog bestuurder bij Telenet en UCB. Op nummer vijf figureert Frank Donck, die zijn wijsheid ter beschikking stelt van Atenor, KBC, Elia en Barco. Hilde Laga bekleedt de achtste plaats en is de op één na (Evelyn du Monceau) de hoogst gerangschikte vrouwelijke bestuurder. Laga is als bestuurder aan de slag bij Barco, Agfa-Gevart, GIMV en Greenyard. Michèle Sioen vinden we met drie mandanten (Sioen, Sofina, D’Ieteren) terug op de veertiende stek. Marc Coucke is in de top twintig een nieuwkomer op plaats 18.