Picanol Oktober 23

Picanol schrijft geschiedenis

IEPER - Weefmachinebouwer Picanol realiseerde vorige week een nieuwe mijlpaal met de productie van zijn 400.000ste weefmachine in Ieper. Hiermee bereikt Picanol een nieuw hoogtepunt in zijn rijke geschiedenis sinds de start van de productie in Ieper. De allereerste Picanolweefmachine werd geproduceerd in 1936, op basis van een ontwerp van de Spaanse ingenieur Jaimé Picañol, naar wie het bedrijf vernoemd werd. De 400.000ste weefmachine, een OmniPlus-i Connect luchtweefmachine, vertrekt deze week nog vanuit de thuisbasis in Ieper naar een klant in India.

"We zijn bijzonder trots op deze mijlpaal, waarmee we onze positie als wereldwijd marktleider in weefmachines nog maar eens in de verf kunnen zetten", aldus Johan Verstraete, vice-president Weaving Machines. "De voorbije decennia hebben we voortdurend onze grenzen verlegd, in nauwe samenwerking met onze klanten. We zijn hierbij steeds trouw gebleven aan onze kernmissie: het ontwerpen en produceren van innovatieve, hoogtechnologische weefmachines. De ervaring die we opgedaan hebben met deze 400.000 weefmachines is dan ook de beste garantie voor onze klanten wereldwijd dat ze met Picanol de beste weefmachine op de markt krijgen. We willen dan ook alle medewerkers bedanken die de voorbije decennia hebben bijgedragen tot de realisatie van deze mijlpaal. Enkel dankzij hun inzet en toewijding kon Picanol uitgroeien tot de wereldleider die het vandaag is."

Een pionier in weefmachinetechnologie

De constante focus op innovatie in combinatie met het continu verbeteren van producten en processen, zorgt ervoor dat Picanol de markt keer op keer verrast met hoogkwalitatieve en vernieuwende weefmachines. Zo werden er sinds de eerste weefmachine in 1936 al meer dan 20 nieuwe weefmachinegeneraties op de markt gebracht, en recent ook het nieuwe digitale platform PicConnect. Slimme prestaties, ingebouwde duurzaamheid, datagedreven en intuïtieve sturing zijn de basisprincipes bij de ontwikkeling van elke nieuwe weefmachine. In juni nam Picanol nog met succes deel aan ITMA 2023 in Milaan – de belangrijkste vierjaarlijkse textielmachinebeurs ter wereld –, waar onder andere de nieuwe Ultimax grijperweefmachine voorgesteld werd.

Vandaag is Picanol de technologische marktleider in zowel luchtweefmachines als grijperweefmachines, met productie in Ieper (België) en Suzhou (China). Gedreven door voortdurende R&D-inspanningen kende de snelheid van de weefmachines een fenomenale evolutie: de eerste (schietspoel) weefmachine haalde een snelheid van ongeveer 140 inslagen per minuut.

Vandaag haalt de nieuwste grijperweefmachine Ultimax industriële snelheden van meer dan 800 inslagen per minuut, de luchtweefmachine OmniPlus-i Connect haalt zelfs tot 1.350 inslagen per minuut in weverijen, wat ze de snelste luchtweefmachine ter wereld maakt.

Alle sectoren en alle landen

Picanol zag de toekomst eerder somber in tot Luc Tack zich met de zaken kwam bemoeien en van het Ieperse bedrijf een fiere arend maakte.

De weefmachines van Picanol worden dagelijks ingezet in ongeveer 2.600 weverijen, verspreid over meer dan 100 landen. Verschillende weefsels worden geweven op de hoogtechnologische machines: kledij (bv. denim, hemdenstof, sportkledij, ...), interieurtextiel (zoals lakens, gordijnen, badstof, ...) en technische weefsels (denk aan airbags, parachutestof, zeildoek, verstevigingsweefsel voor autobanden, ...).