Piet_Jagersjargon_2

Piet Coucke (AB Creations) schrijft nieuw boek

WAREGEM - In het dagelijks leven is Piet Coucke creatief directeur en copywriter bij het Waregemse communicatiebureau AB, waar schrijven dagelijkse kost is. Taal koestert hij. Los van het beroepsmatige schreef hij eerder al twee misdaadromans (Waarvan akte en Pro forma). Nu komt hij met het boekje 'Het Jagerslatijn'. Het geeft een over- en inzicht over de terminologie die jagers gebruiken in bossen, op akkers en weilanden, naast typische jagersverhalen.

Voor wie er niet mee vertrouwd is, heeft de jacht iets bijzonders. Het is een samenspel van natuurbeleving, kennis, techniek en kameraadschap. Bij dit alles spreken jagers onderling ook een eigen taaltje. Piet Coucke is een fervente jager.
Jagersjargon bundelt zeven grappige verhalen. Een fijne compagnie passeert de revue. Stuk voor stuk herkenbare figuren. Hun belevenissen worden in de kenmerkende woordenschat beschreven. Na elk hoofdstuk duidt een luik ‘Jagersjargon in mensentaal’ hun geijkte uitdrukkingen en jargon. Een gefundeerde uitleg is er niet overbodig bij.

Voor elk wat wils

Jagersjargon onthult uitvoerig de geheimen van jagers. In één beweging bieden de kortverhalen ook een inkijk in de organisatie, het protocol en het verloop van de jachtpartij. De plezante situaties worden haast zo uit een jachttafereel geplukt.

Voor jagerslezers maakt dit het boek herkenbaar. Voor leken wordt de complexe buitenactiviteit hiermee eenvoudig
uitgelegd. Zo is er aandacht voor het jachtbeleid, zorg voor de natuur, de relatie met natuurverenigingen, de clichés van de hobby en de aarzelend toenemende feminisering. "Het hebbeding heeft niet het doel compleet te zijn maar des te meer de beleving centraal te plaatsen", dixit de auteur.

Het jachtgebeuren is uitgegeven bij Bibliodroom uit Meulebeke.