Bouten Pieterjan

Pieterjan Bouten (Showpad) getuigt over Silicon Valley Bank

BRUGGE - De bekende West-Vlaamse ondernemer Pieterjan Bouten (Showpad) is één van de weinige West-Vlaamse ondernemers die de nu over de kop gegane Silicon Valley Bank kende en er ook zaken mee deed. Maar zich ook tijdig terugtrok. "Ze waren anders", getuigt hij.   

Pieterjan Bouten gaf zijn visie op het reilen en zeilen van de Amerikaanse bank uit Silicon Valley Bank in de krant De Tijd. De Brugse succesondernemer had namens Showpad een financiële relatie met de bank, een relatie die duurde van 2016/2017 tot 2022.

"Wat ze deden was niet zo vreemd", zegt Bouten aan de krant. "Techbedrijven die pas kapitaal hadden opgehaald, zaten typisch op een grote hoeveelheid cash die niet meteen gebruikt werd. Silicon Valley Bank trok die deposito’s aan. Door de boom in de techsector was hun balans tot vorig jaar enorm gegroeid. Dat geld belegden ze in staatspapier dat als relatief veilig werd gezien. Wat ze niet hadden zien aankomen, was dat de Federal Reserve de rentevoeten zo fors zou optrekken, waardoor de bank met verliezen werkte op zijn staatspapier, en dat tegelijk almaar meer klanten hun kredietlijnen zouden aanspreken. Ze zijn in een perfecte storm beland.Het was een degelijke bank waar ik nooit onethische praktijken heb gezien. Maar ze hadden een mismatch tussen de kortetermijndeposito’s en de langetermijnbeleggingen. Ook de communicatie van vorige week was onhandig, waardoor ze zelf mee paniek hebben veroorzaakt."

Andere voorwaarden

In 2022 kwam een einde aan de relatie tussen Showpad en de Silicon Valley Bank. How come? "Een van hun standaardvoorwaarden was dat ze ook betaald wilden worden met opties op het kapitaal van hun klanten", aldus Bouten nog. "Wij zaten midden in een heronderhandeling en hadden een voorstel van een andere bank gekregen waarin die voorwaarde niet gesteld werd. We hebben voor dat alternatief gekozen. We hebben gewoon geluk gehad. Ik heb mijn financieel directeur wel eens horen spreken over geruchten dat Silicon Valley Bank te veel risico liep. Maar op dat moment hechtten we daar weinig geloof aan. We dachten dat het om een campagne van concurrerende banken ging om de marktleider zwart te maken."