Bouten Pieterjan

Pieterjan Bouten (Showpad) investeert volop in beloftevolle jonge kmo’s

BRUGGE - Nu hij het operationeel management van Showpad grotendeels achter zich heeft gelaten, investeert Pieterjan Bouten ook volop in andere bedrijven, overwegend beloftevolle kmo's. Serial entrepreneurship, heet zoiets.  

Showpad blijft uiteraard zijn eerste bekommernis. Bij Showpad is hij, na de stap terug als CEO, nog altijd voorzitter van de raad van bestuur. Maar die switch heeft ook ruimte gemaakt voor andere zaken.

Samen met zijn ‘copain de route‘ Louis Jonckheere heeft Bouten al in een dertigtal start-ups geïnvesteerd. Dat vertrouwt hij toe aan het weekblad Trends. Twintig dossier hadden betrekking op het buitenland en tien in eigen land. “We doen dat grotendeels op buikgevoel” zegt Bouten. “Is er een klik met de oprichters? Kunnen we hen niet alleen met geld maar ook met onze kennis ondersteunen? We hebben ook al geïnvesteerd in enkel bedrijven van eFounders (eFounders is een bekende Frans-Belgische startersfabriek). Eén van die bedrijven heeft inmiddels al een waardering van 1 miljard euro.”

Op weg naar een heus investeringsfonds

Pieterjan Bouten laat nog verstaan dat hij bij voorkeur focust op de sector die hij best kent: software voor bedrijven. “We zijn streng in de selectie”, zegt hij nog. Zodra je als investeerder bekend bent in de sector, stromen de e-mails vanzelf binnen. Maar we zijn streng: we  selecteren slechts in één op de twintig bedrijven.”

De nog altijd jonge en uitermate succesvolle Brugse ondernemer laat tot slot nog weten dat hij er aan denkt om op termijn een fonds op te richten om zijn investeringen nog professioneler aan te pakken. Daarbij wil hij ook een co-investeerder(s) betrekken waarmee hij samen in één boot wil stappen.