Artion 24

Pieterjan Bouten stapt mee in kapitaalsverhoging van veelbelovende start-up Artion

BRUGGE, AALTER - De scale-up Artion uit Aalter heeft een investeringsronde van 1,4 miljoen euro afgerond, in samenwerking met het West-Vlaamse kapitaal van Pieterjan Bouten. Het Oost-Vlaamse bedrijf ontwikkelde een SaaS-oplossing voor een uiterst manueel proces waar ongeveer elk bedrijf mee te maken heeft: het correct organiseren en opvolgen van wettelijk verplichte keuringen. Pieterjan Bouten, oprichter van Entourage, zegt overtuigd te zijn van het gigantisch potentieel om de markt rond keuringen en compliance te digitaliseren en te transformeren. "De ervaring en de passie van de oprichters gecombineerd met een top product en innovatief marktmodel geven ons veel zin om hier  samen een internationaal groeiverhaal van te maken”, aldus Bruggeling Bouten.

De investering wordt geleid door Entourage, het recent opgerichte fonds van Pieterjan Bouten, dat Artion ziet als de toekomstige internationale referentiesoftware. Hiermee haalt Artion bovendien gereputeerde SaaS-expertise aan boord. Deze financieringsronde wordt mee ondersteund door Dovesco (familie De Clerck), Tilleghem en Belfius.

Artion neemt een volledig nieuwe plaats op de markt in. Hun onafhankelijke software positioneert zich tussen de klant en de verschillende keuringsbedrijven. Met dit platform kan Artion het manuele werk van de klant overnemen en de zekerheid bieden dat het hele proces volgens de juiste wetgeving gekeurd wordt. "Met deze eerste investeringsronde willen we de groei van Artion versnellen, ons team uitbreiden, verdere productontwikkelingen realiseren en opportuniteiten in het buitenland ontwikkelen", zegt Tom Van Coillie, co-founder van Artion.

"Voor weinig bedrijven is keuringen iets dat bovenaan de stapel ligt", zegt co-founder Caroline Van der Steen. “De kennis van milieu- en veiligheidswetgeving is meestal niet erg up-to-date en de opvolging van keuringen is een manueel werk dat nog steeds in Excel en Outlook wordt bijgehouden. In de praktijk is hierdoor quasi geen enkel bedrijf volledig in orde."

Wanneer keuringen niet in orde zijn, lopen de risico’s aanzienlijk op als het fout gaat. Boetes lopen hoog op, maar dat is nog het minste. Wanneer we spreken over een arbeidsongeval, brand of erger, kunnen er ook ernstige verzekeringstechnische gevolgen zijn en zelfs aansprakelijkheidsproblemen voor de bestuurders, zaakvoerders of CEO's.

Onafhankelijke experts

Caroline Van der Steen spreekt vanuit een doorgedreven ervaring. Voor zij samen met Jean-Michel Teerlinck en Tom Van Coillie Artion oprichtte, was zij 15 jaar actief bij de overheid als milieudiensthoofd om controles bij bedrijven uit te voeren. "Ik maakte ontelbare keren een proces-verbaal op omdat bedrijven niet in orde waren met hun keuringen, in de meeste gevallen omdat men er onvoldoende structuur voor of kennis over had. Als toezichthouder kon ik daar weinig aan doen, maar het bleef aan mij knagen dat er toch meer mogelijk was. Zo is het idee voor Artion ontstaan. Ik stopte als ambtenaar en startte met Jean-Michel en Tom onze eigen onderneming.”

 Artion is zelf geen keurder maar een onafhankelijke software die tussen de klant en de verschillende keurders staat. Het Artion platform ontzorgt de klant, stuurt de keurders aan, centraliseert en controleert. “Dit is een nieuwe marktbenadering die Artion vandaag als enige biedt”, legt Caroline Van der Steen uit. "Een unieke eigenschap van Artion is dat we de attesten van de verschillende keuringsbedrijven combineren op één platform. Hierdoor staat de volledige inventaris op één plaats en heeft de klant via Artion een real-time en geconsolideerd overzicht per asset, per vestiging, per regio en per land."

Uiteenlopende klantenkring

De oplossing van Artion beantwoordt aan de noden van uiteenlopende klanten. "Elk met hun specifieke zorgen”, legt Tom Van Coillie uit. "30% van onze huidige klanten zijn KMO's die de nodige keuringen volledig op orde willen hebben en er zo weinig mogelijk werk aan willen besteden. Artion biedt deze zaakvoerders een volledige ontzorging, zodat zij en hun medewerkers zich kunnen concentreren op andere taken. 70% zijn grotere bedrijven met een professioneel facility of property management. Zij vinden bij Artion vooral efficiëntiewinst en zekerheid. Real-time dashboards  per asset, per vestiging of per land laten hen toe om correct te managen en te rapporteren naar de directie of in het kader van ISO of ESG."

“De vraag naar een internationaal aanbod krijgen we al van bestaande klanten. Dit jaar willen we Artion al in Nederland introduceren”, zegt Tom Van Coillie. “Als volgende stap willen we ons team zo snel mogelijk versterken met getalenteerde en ambitieuze professionals, gaande van sales, IT developers en marketeers tot administratief ondersteunende profielen, die onze drive delen om met Artion in België en daarbuiten de markt te veroveren”.

 

Pieterjan Bouten, oprichter van Entourage: “We zijn overtuigd dat Artion een gigantisch potentieel heeft om de markt rond keuringen en compliance te digitaliseren en te transformeren. De ervaring en de passie van de oprichters gecombineerd met een top product en innovatief marktmodel geven ons veel zin om hier  samen een internationaal groeiverhaal van te maken.”

 

 

 

 

Over Artion

Artion is een sterk groeiende Belgische scale-up. Via een Saas oplossing automatiseert Artion de organisatie en opvolging van wettelijk verplichte keuringen voor bedrijven. Zo biedt het bedrijf zijn klanten een volledige operationele ontzorging aan gecombineerd met de zekerheid dat het hele keuringsproces volgens de juiste regionale wetgeving gebeurt. Meer informatie: https://www.artion.be