Taffeiren Darlowo 19

Pittemse projectontwikkelaar POC geeft gestalte aan Poolse Nieuwpoort

PITTEM, DARLOWO – Pal in het midden van de Baltische kust, heeft projectontwikkelaar POC van CEO en Knokkenaar Peter Taffeiren, de eerste fase opgeleverd van wat wel eens het Poolse Nieuwpoort wordt genoemd. POC bouwt er een soort tweede “mini-Nieuwpoort”, goed voor in totaal 1.368 flats. Het eerste deel werd nu officieel opgeleverd en blijkt een kassucces: van de 68 luxueus afgewerkte maar nog betaalbare flats met uniek zicht op zee, zijn er vandaag 63 verkocht, waarvan de meerderheid aan Polen en een minderheid aan Belgen. Voor Vlaamse investeerders is het een droombelegging, aldus CEO Peter Taffeiren van POC.

POC wist aan onze eigen West-Vlaamse kust -van Knokke tot Nieuwpoort- al tientallen ronkende referenties voor te leggen. Tijdens zijn lange zoektocht naar een mooie opportuniteit in Europa, kwam Peter Taffeiren van POC tien jaar terug uit in het Poolse Darlowo, een toeristische spot par excellence aan de Baltische kust. De voorbije dagen zette hij de eerste kers op de taart met de officiële ingebruikname van deel 1 van het mega project. Darlowo heeft net als Nieuwpoort een stad en een bad. Een bezoek aan Nieuwpoort, jaren terug, overtuigde de burgervader van Darlowo om met de West-Vlaamse projectontwikkelaar POC in zee te gaan. Darlowo heeft net zoals Nieuwpoort een duo gezicht: een stad die ietwat inwaarts is gelegen en een door toeristen druk bezochte badstad pal op de kust.

Mega investering

De afwerking van de eerste fase, is de voorbode voor veel meer. In de komende jaren zal POC nog liefst 1.300 flats met zeezicht bijbouwen. Goed voor een investeringsportfolio van in totaal 265 miljoen euro. “Eigen marktonderzoek heeft uitgewezen dat er een enorm potentieel is”, aldus Taffeiren. “Polen nemen graag vakantie in eigen land, maar het kwalitatieve aanbod is nooit gevolgd. Daar doen wij iets aan met topkwaliteit die tot hiertoe in Polen onbekend was, zoals ook de lokale autoriteiten ons unaniem bevestigen. De Poolse middenklasse groeit nog elke dag aan en wil meer en beter. POC doet niets anders dan inspelen op die wet van vraag en aanbod. De afwerking van de eerste fase -68 flats- leert ons dat dit plaatje perfect klopt. De rotatie van de verkoop is bijzonder vlot en stelt ons in staat om, benevens de eigen middelen, telkens opnieuw een versnelling hoger te schakelen in de prefinanciering.”

De Poolse kopers trekken de portfolio ofwel open voor eigen gebruik, ofwel om te genieten van de huuropbrengsten. POC verzekert via zijn dochtermaatschappij Darlowo Rental Company gedurende de eerste drie jaar na de koop integraal huuropbrengsten, wat volgens Peter Taffeiren een verzekerd rendement opbrengst van 4 tot 6 procent. Die voorwaarden gelden ook voor Vlaamse investeerders die zowat 20 procent van de 68 appartementen aanschaften. “Deze groep krijgt hier een kans op een aantrekkelijke belegging”, aldus Taffeiren. “We kregen tot hiertoe niets dan blije gezichten te zien. Vandaag staan er nog 5 in de aanbieding.”

Lido in Polen

POC zorgt dat ook alle randvoorwaarden voor een aantrekkelijk bod voldaan worden. Begin augustus opent bijvoorbeeld het Lido restaurant: een unieke maar betaalbare eettempel zeg maar waar de culinaire normen verlegd worden. Het Lido-restaurant, dat met de voetjes in zee staat, biedt vanop het terras een aantrekkelijk zicht op de wandelpromenade en op de weidsheid van de Baltische zee en nabijgelegen stranden. Vanaf nu maakt POC werk van de tweede fase (Marine Royal met 300 luxeflats) en van de derde fase (met de naam Riviera Royal, 1.000 flats), waar faciliteiten zoals welness, sportaccomodatie of horeca deel zullen van uitmaken.

Alsof 1.300 flats bouwen al niet mooi genoeg is, droomt Peter Taffeiren voor later nog van een nieuwe uitbreiding aan de rand van Darlowo, waar midden het groen een uniek binnenmeer is gelegen. Daar wil hij op termijn een golfresort uit de grond stampen. De grond is al verworven, nu nog de rest.