POC Knokke 18

POC Partners uit Pittem knipt mooi lint door in Knokke

KNOKKE – Projectontwikkelaar POC stelde vandaag 35 sociale residenties voor langs een van de invalswegen van de kuststad. Aan het hele project, dat het resultaat is van een voorbeeldige publieke-private samenwerking, hangt een prijskaartje van 5,5 miljoen euro. De flats zijn enkel te huur.

CEO Peter Taffeiren van POC Partners uit Pittem, is van geen kleintje vervaard. Zo hielp hij aan de Baltische kust al mee aan de bouw van een ‘nieuw Nieuwpoort’ in Darlowo, een spectaculaire vastgoedproject met ook unieke kansen voor beleggers in tweede verblijf vastgoed. Aan de kust bouwde POC ook al tientallen mooi projecten. Sociale woningbouw is eerder uitzonderlijk, maar voor Knokke -waar Taffeiren ook woont- maakte hij graag een uitzondering. Ook al lag tussen de eerste plannen en de realisatie liefst tien jaar.

In Knokke werden de voorbije zomer al eens 54 nieuwe ‘sociale’ appartementen in gebruik genomen in de wijk Heulebrug. Dit maal gaat het om 35 flats aan de Graaf Jansdijk en de Jan Devischstraat. De sociale huisvestingsmaatschappij T’ Heist Best faciliteerde beide projecten. De stad Knokke gaf de bouwterreinen voor één symbolische euro in erfpacht. POC zorgde voor een aangename en esthetische afwerking van de 35 flats die nu opgeleverd worden.

De huurprijs van deze erg energiezuinige woningen wordt jaarlijks bepaald volgens het inkomen van de huurder en bedraagt minimaal 242 euro. Gemiddeld bedraagt deze 330 euro per maand. Het project, ontworpen in samenspraak met architectenbureau Project uit Knokke-Heist en gerealiseerd door ACH-bouw uit Antwerpen.

Nog meer projecten op stapel

T’ Heist Best voorziet voor eind 2019 de aankoop van 53 sociale appartementen, nu in aanbouw op de wijk Duinenwater. Eind 2019 start ook de bouw van 22 huurwoningen en 22 koopwoningen te Ramskapelle. Verder liggen concrete projecten op de tekentafel voor gebouwen in de Herfststraat, de Onderwijsstraat, in de verkaveling Heulebrug en ter hoogte van de vroegere Speelman. Ook zijn nog 100 woningen gepland binnen Duinenwater, waarvoor het RUP intussen werd goedgekeurd. Tenslotte zitten momenteel bijna 30 woningen in een meerjaren renovatieplan ter aanpak van het bestaande patrimonium, en wordt hard gewerkt aan de aanpak van de wijken ‘Oostwinkel’ en ‘Kijkdorp’, waarvoor een nieuw RUP in ontwerp is.

Het sociaal patrimonium in Knokke-Heist telt op vandaag 532 woningen waarvan 339 in eigendom. Sinds het jaar 2000 werden 174 nieuwe sociale woningen gebouwd. Weldra zal de Gemeente Knokke-Heist dan ook volledig voldoen aan het door de Vlaamse Overheid tegen 2025 vooropgestelde Bijzonder Sociaal Objectief (BSO) van 626 sociale woningen.