Nieuws West-Vlaanderen Politica en ‘Voka-stagaire’ Mercedes Van Volcem droomt al een leven lang van het ondernemerschap

Politica en ‘Voka-stagaire’ Mercedes Van Volcem droomt al een leven lang van het ondernemerschap

Jan Remeysen en Mercedes Van Volcem. Foto RR

Politica en ‘Voka-stagaire’ Mercedes Van Volcem droomt al een leven lang van het ondernemerschap

BRUGGE – “Ik heb er altijd van gedroomd om zelf een bedrijf te leiden.” Dat zei de Brugse politica Mercedes Van Volcem naar aanleiding van haar zomerstage die ze momenteel volgt bij BASF in Antwerpen. Met deze zomerstages wil Voka politici meer inzicht en begrip doen verwerven in het reilen en zeilen van de bedrijfswereld. Iets wat meer dan nodig is.   

Meer dan een halve eeuw geleden vestigde de Duitse chemiereus zich in wat het zelf omschrijft als het ‘logistieke centrum van Europa’. De Antwerpse site van BASF is meteen ook het grootste chemiebedrijf van België.

CEO Jan Remeysen kwam net voor corona aan het roer van BASF Antwerpen. De Kempenaar was donderdag gastheer en gesprekspartner van dienst. “Hij is een toegankelijke en vriendelijke man met een jeugdig enthousiasme”, vertelt Van Volcem. “Hij straalt daadkracht, visie en leiderschap uit.”

Het voordeel van de fusie

Mercedes Van Volcem is als Vlaams Parlementslid en schepen in Brugge goed vertrouwd met bedrijfsbezoeken, maar dan vooral in haar eigen West-Vlaanderen. Dat ze het deze keer wat verder ging zoeken, heeft alles te maken met de recente fusie tussen de havens van Zeebrugge en Antwerpen. Die fusie opent volgens Van Volcem heel wat mogelijkheden voor haar thuisstad. “Het zal Brugge iets ‘wereldser’ maken”, zegt de politica naar aanleiding van haar stage. “Dat waren we al op vlak van toerisme, maar havens zijn natuurlijk de motor van onze economie. Daar liggen veel kansen voor Zeebrugge en de streek. Ik zetel nu in het havenbestuur van Port of Antwerp-Bruges. Daarom wou ik graag BASF bezoeken. Een chemisch bedrijf in de haven met een oppervlakte van 600 hectare, dat spreekt tot de verbeelding. Het is eigenlijk een kleine stad.”

Liefde voor bedrijven en voor bluswagens

Van Volcem zei nog dat ze zelf altijd bedrijfsleider had willen zijn. “Ik was echt onder de indruk van de site”, aldus de liberale politica. “BASF telt vijftig aparte ‘plants’ en heeft zelfs een eigen brandweerkazerne, indrukwekkend allemaal.  Tom, de brandweerchef, is echt verliefd op al zijn bluswagens. Hij vertelde ongelooflijk boeiend over de veiligheid op en rond de site en zijn korps van 62 brandweermannen. Daarvan staan er altijd 17 paraat, 24 uur op 24.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.