DRONE PORT persfoto

POM West-Vlaanderen en VIVES openen ‘Drone Dock’ in Oostende

OOSTENDE - POM West-Vlaanderen opende officieel Drone Dock naast het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) aan de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende. Hogeschool VIVES neemt de uitbating van dit nieuw innovatie- en democentrum voor drones voor zijn rekening. Hiermee zetten de initiatiefnemers een grote stap vooruit om West-Vlaanderen uit te bouwen tot het epicentrum van de ontluikende drone industrie.

 

 

Het kloppend hart van Drone Dock bestaat uit een ruime loods waarin drones kunnen rondvliegen. Deze hoofdruimte zal gebruikt worden voor het sleutelen aan drones, technische demonstraties en als creatieve hub voor ontwikkeling van prototypes en dronetechnologie.

Met Hogeschool VIVES neemt POM West-Vlaanderen een logische partner met heel wat expertise in huis om de exploitatie van Drone Dock in goede banen te leiden. “Drone Dock is gelegen naast het VLOC waar ook DroneLab van VIVES gehuisvest is. DroneLab ontwikkelt zich al jaren tot een belangrijk kenniscentrum voor de ontwikkeling van duurzame dronetoepassingen”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Op langere termijn willen we drones inschakelen voor langeafstandsvervoer van goederen en zelfs mensen. Maar daarvoor is er nog heel wat onderzoek nodig onder meer om de veiligheid te verhogen en de energieopslagtechnologie te verbeteren. Deze locatie is hiervoor de perfecte uitvalsbasis.”

Testen is weten

Bedoeling is om het innovatie- en democentrum voor drones op korte termijn uit te rusten met geavanceerde testfaciliteiten. “Binnenkort komt er een wind- en regensimulatie waarmee we realistische weercondities willen nabootsen zodat we de prestaties van onze drones kunnen testen en optimaliseren onder alle meteorologische omstandigheden”, aldus Jean de Bethune. “We voeren ook onderzoek naar alternatieve brandstoffen om meer groene en energie-efficiënte technologieën voor de drone-industrie te testen.”

Zee van mogelijkheden

Drones zijn sterk in opmars en de drone technologie biedt tal van toepassingsmogelijkheden. Als kustprovincie zijn er heel wat interessante toepassingen op zee, bij offshore installaties of bij haveninfrastructuur om drones in te schakelen.

“Dit innovatie-en democentrum bouwen we uit als een strategisch ankerpunt voor een luchtbrug naar de nabijgelegen windmolenparken", aldus nog Jean de Bethune. "Van hieruit kunnen we dan testen ontwikkelen die gericht zijn op inspectie, onderhoud en monitoring van de windmolenparken in de Noordzee. We onderzoeken de mogelijkheden om aan de kust nog gelijkaardige drone-ankerpunten uit te bouwen.”

Niet alleen op zee maar ook op land in bijvoorbeeld de agrarische sector, transport en logistiek, de bouwsector of de gezondheidszorg is er een breed scala aan toepassingsmogelijkheden en businessopportuniteiten. Daarom kijkt POM West-Vlaanderen ook verder om de drone-infrastructuur in onze provincie uit te bouwen. “In het binnenland kunnen drones een aanvullend businessmodel creëren voor onze regionale luchthavens", besluit de Bethune. "De logistieke faciliteiten zijn al standaard aanwezig, de stap naar onbemande luchtvaart is klein. De  luchthaven Kortrijk-Wevelgem ziet hier alvast toekomstmuziek in. Naast vliegende drones zouden we hier ook focussen op autonome rijtuigen op de begane grond. De tarmac leent zich perfect voor het testen van dat soort drones. Met deze locatie als droneluchthaven zijn we dan ook aanwezig in het industriële hart van onze provincie in Zuid West-Vlaanderen."

foto: Oostende