Creus

Poperingenaar Joachim Creus mag als CEO de holding leiden van de machtige Duitse familie Reichmann

KORTRIJK - De West-Vlaamse jurist van vorming Joachim Creus valt een grote eer te beurt. Hij mag als CEO de leiding nemen van de JAB Holding,  een investeringsmaatschappij met een 'managed capital' van meer dan 50 miljard dollar en eigendom van de steenrijke Duitse familie Reichmann. De Poperingenaar Creus werkt al voor het imperium van Reichmanns sinds 2010.  

Joachim Creus is een veertiger '46) en is afkomstig (geboren en getogen) uit hoppestad Poperinge. Zijn grootvader was actief als landbouwer die hop cultiveerde. Na zijn middelbare school in Poperinge studeerde Creus rechten in Leuven en in Wenen, en legde zich daarbij vooral toe op de specialiteit fiscaal recht.

Aanvankelijk was hij aan de slag als advocaat bij het kantoor Tiberghien. Nadien werkte hij voor de consultancygroep Rödl & Partner en Siemens. In 2010 kwam hij terecht bij JAB,

Vertrouwensman bij uitstek

Joachim Creus is een jurist van vorming en opleiding. Uit het persbericht van JAB Holding moet blijken dat Creus als managing partner de voorbije dertien jaar een cruciale rol speelde in tal van investeringsdossiers, die hij tot een goed einde wist te brengen. Het bericht zegt ook dat Creus is uitgegroeid tot een echte vertrouwensman van de familie Reichmann.

Als CEO van de machtige holding met zetel in Luxemburg, volgt hij Olivier Goudet op die sinds 2012 de operaties leidde. Opvallend: Creus wordt CEO en blijft ook aan als bestuurder. De JAB Holding werd in 2012 opgericht door de familie Reichmann. De zakelijke roots van de familie gaan terug tot het begin van de negentiende eeuw. De Reichmann-familie bleef tijdens de Tweede wereldoorlog niet onbesproken wegens haar rol en sympathie ten aanzien van het Nazi-regime, maar dat is het verleden.

Diversificatie troef

Sinds 2012 werd door de JAB Holding op grote schaal geïnvesteerd in tal van bedrijven zowel in Europa als in Noord-Amerika. JAB is geen klein bier. De portfolio van de holding is sterk gediversifieerd en richt zich bijna zonder onderscheid op bedrijven die in de B2C-markt actief zijn: van voeding over horeca tot luxeproducten. Er is ook een sterke interesse voor bedrijven die bezig zijn met dierenvoeding en dierenverzorging.

JAB is onder meer de grootste aandeelhouder van het drankenbedrijf Dr Pepper (met merken als Dr Pepper, Canada Dry en 7up), de controlerende aandeelhouder van het koffie- en theebedrijf JDE Peet’s (Douwe Egberts, Senseo, L’Or, Pickwick ...), het beautybedrijf Coty Inc. en het luxebedrijf Bally. De investeringsfirma heeft voorts belangen in bijvoorbeeld restaurants en dierenverzorging.