Picanol Tack 21

Populaire Luc Tack zorgt voor vervroegd Sinterklaas geschenk in Ieper

IEPER - Het is nog even wachten op de geschenken van de Sint, maar Luc Tack heeft zoveel geduld niet. Hij heeft de 750 werknemers van Picanol in Ieper een extra-bonus gegeven bovenop hun loon. Het initiatief kadert ook in de War for Talent. Medewerkers behouden, is in dat opzicht ook al een strijd op zich, redeneert Tack. 

De 1.500 werknemers van weefgetouwenproducent Picanol in Ieper krijgen allemaal een koopkrachtpremie van 750 euro. Nochtans verliest het bedrijf inkomsten en zijn heel wat werknemers technisch werkloos. Verbetering lijkt niet op komst te zijn. De directie wil met de premie iedereen toch zo lang mogelijk aan boord houden. Sinds de zomer zitten heel wat werknemers van weefgetouwenproducent Picanol thuis in een systeem van tijdelijke werkloosheid. De wereldmarkt is deels stilgevallen. Bij Picanol zijn nog steeds 1.500 werknemers aan de slag en dagelijks vertrekken nog Ieperse weefmachines naar meer dan 100 landen in de wereld.

"In de montageafdeling is de tijdelijke werkloosheid het zwaarst, de helft zit thuis", zei ACV-vakbondsman Stefaan Williams aan de VRT. "Dat zorgt voor een loonverlies van ongeveer 15 tot 20 procent per dag dat ze niet werken. Als we kijken naar 2024, dan zien we helaas weinig beterschap."

Koopkrachtpremie

Picanol bestempelt de bonus die nu wordt toegekend als een koopkrachtpremie. In moeilijke tijden geeft het bedrijf alle werknemers een bonus van 750 euro. "De onderhandelingen verliepen moeizaam en gezien de omstandigheden zijn we zeer ver gegaan", stelt bedrijfswoordvoerder Frederic Dryhoel aan de VRT. "We kregen de laatste maanden te maken met een zeer afkoelende markt en het worden nog zware maanden."

Bij de vakbonden wordt ondanks de negatieve vooruitzichten geen grote herstructureringen verwacht. "Picanol heeft de voorbije jaren goed geboerd en grote baas Luc Tack heeft het uitstekend aangepakt", zegt Stefaan Williams nog. "We merken dat het personeel nog voor 200 procent achter hem staat. We zijn dankbaar voor de premie die toch oploopt tot een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro."