Anne Mie Depuydt Architecte

President Macron dankt West-Vlaamse architecte Anne Mie Depuydt voor haar rol in de bouw van het Olympisch Dorp in Parijs

PARIJS, WEVELGEM - Donderdag werd het Olympisch Dorp in Parijs officieel geopend. Uiteraard mocht president Emmanuel Macron niet ontbreken op de  cérémonie protocolaire. Hij dankte persoonlijk iedereen die had bijgedragen tot de constructie van le village olympique. Zo schudde hij ook de hand van de Wevelgemse architecte Anne Mie Depuydt. Zij coördineerde het grootste deel van het hele bouwproces, voorwaar een huzarenstukje. West-Vlaanderen stuurt dus lang niet alleen zijn atleten, maar ook zijn ondernemende zonen én dochters uit naar de Olympische Spelen.   

Met haar in 1999 opgericht architectenkantoor uapS schreef Depuydt zich in voor de aanbesteding. We schrijven 2019. In het coronajaar haalde Depuydt, afkomstig uit Wevelgem, de buit binnen. Tijdens de lockdown kon ze aan de slag voor wat een opus magnum en een referentie bij uitstek is. De West-Vlaamse architecte kreeg de opdracht om de  coördinatie voor haar rekening te nemen. Het werd dag en nacht werken om een werf te realiseren van 52.000 vierkante meter, en dat op twee en half jaar tijd. Maar het lukte.

Wat vroeger een achtergestelde buurt was, moet nu dienen voor het Olympisch Dorp, waar meer dan 14.500 atleten en hun entourage wekenlang zullen verblijven in  -laat ons wel wezen - alles bijeen weinig luxuxueuze flats. De Spelen beginnen op 26 juli en eindigen op 11 augustus. Niet alleen de olympische atleten moeten er een thuis vinden, ook de paralympische atleten zullen er deze zomer thuis komen. Na de Spelen moeten deze flats dienen voor vaste woningen of voor kantoren, zo werd bij de bouw vooraf gestipuleerd. Ecologisch beantwoordt de hele site aan de strengste normen van de toekomst, zo wordt gezegd. Zo is er geen airco voorzien in de gebouwen maar wel natuurlijke ventilatie.

 Parijs als uitvalbasis

Het Parijse kantoor van Depuydt (uapS) is een specialist van eenvoudige en geometrische architectuur, zo meldt de website van uapS. uapS staat synoniem voor urbanisme, architecture projects Paris.

Anne Mie Depuydt studeerde in 1987 af als architecte aan de Sint-Lucas campus in Gent. Na haar studies trok ze naar Parijs om er bij niet de minste bureaus en architecten (onder meer Dominique Perrault) te werken. In 1999 hield ze uapS boven de doopvont in Parijs. Nog dit: Depuydt is een nicht van de Kuurnse burgemeester Francis Benoit.

foto: Mediahuis/De Standaard (archief)