Raf Plastics

Raff Plastics stelt een toonvoorbeeld inzake circulaire economie

HOUTHULST - Bouwen aan een meer duurzame wereld. Om het met een boutade te zeggen: iedereen wil het maar niet iedereen slaagt er in. Raff Plastics, het bedrijf van het duo Christophe Dehouck-Caroline Van der Perre, staat al langer bekend als specialist in het recycleren van afgeschreven  materialen, vooral dan plastics. Nu profileert het zich ook expliciet en meer en meer als behoeder voor afgedankt medisch afval.       

De zorgsector zou volgens de statistieken verantwoordelijk zijn voor 5,5 procent van onze nationale C02-voetafdruk, zo wist het weekblad Trends onlangs nog te melden. Heel wat medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik – denk aan zuurstofmaskers of aan infuuszakken bijvoorbeeld – zijn vervaardigd van kunststof (vooral PVC-materialen). In 2020 waren al die plastic hulpmiddelen samen goed voor een afvalberg van net geen 10.000 ton. 84 procent komt terecht in de verbrandingsoven.

Samen sterker

Dat kan ook anders, dachten drie partijen en samen wilden ze de kar trekken via VinylPlusMed. Naast het West-Vlaamse RAFF Plastics is er nog het goede gezelschap van de multinational Renewi en van VinylPlus (Europees duurzaamheidsprogramma van de PVC-industrie). Renewi zorgt voor ophaalcontainers en staat garant voor het naleven van de procedures. Raff Plastics verzorgt het sorteren van het medisch afval, maar staat ook in voor de kwaliteitscontroles, de traceerbaarheid en de finale recyclage. VinylPlus tot slot coördineert een en ander, maar staat ook in voor coaching van ziekenhuispersoneel en voor financiering.

Het trio is ervan overtuigd dat het op termijn tot 2.000 ton CO2-uitstoot per jaar kan vermijden door de recyclage van medisch afval. Het heeft dit project alvast een nominatie opgeleverd voor de Trends Impact Awards ‘circulaire economie’.