Regiofonds West-Vla 22

Regiofonds West-Vlaanderen investeert 30 miljoen euro in een duurzame economie en dito samenleving

BRUGGE - De Provincie West-Vlaanderen en de intercommunales WVI en Leiedal bundelen de krachten om te investeren in veerkrachtige regio’s. Projecten rond economie, mobiliteit, natuur, toerisme, recreatie, waterbeheer en landschap moeten bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van onze provincie en de West-Vlaamse gemeenten. Het Regiofonds voorziet maar liefst 30 miljoen euro aan middelen. 

 

De uitdagingen voor onze provincie zijn niet min, zo benadrukken de initiatiefnemers. Denk maar aan de hete en droge zomers of aan water dat meer dan ooit een schaars goed is geworden. Ook de mobiliteit kan beter. De modal shift biedt meer dan ooit een antwoord op overvolle wegen, de nodige leefbaarheid van kernen en de ambities voor een duurzame economie. "Onze regio’s bieden ook unieke landschappen die vaak nog onbekend en dus onbemind zijn", zo luidt het nog.

Het Regiofonds wil alvast de transitie naar een duurzaam leefgebied een flinke zet geven, om ervoor te zorgen dat het hier in de toekomst even goed - zon iet beter - wonen, werken en ontspannen is.

Nood aan investeringen

West-Vlaanderen is een ruimte in transitie. Onze waardevolle West-Vlaamse grond verdient respect, met een duurzaam gebruik van de schaarse en dus waardevolle ruimte: leefbare woonkernen, goed uitgeruste bedrijventerreinen, voldoende landbouwgrond, waardevolle natuur en droge voeten.

De projecten van het Regiofonds zetten in op gebiedsgerelateerde thema’s als economie, mobiliteit, natuur, toerisme, recreatie, waterbeheer en productieve landschappen. Zo is er aandacht en geld voor bedrijventerreinen en synchromodaal goederentransport, voor slimme fietsverbindingen, voor meer natuur en versterken biodiversiteit, voor landmarks om het unieke West-Vlaamse landschap te herontdekken en voor werken aan wateroverlast en watertekort.

Meerwaarde zoeken

De Provincie en de intercommunales zoeken ook meerwaarde via krachtenbundeling met derde partijen. De 30 miljoen euro die de provincie en de intercommunales investeren zijn middelen die niet enkel rechtstreeks besteed worden, maar ook worden gehanteerd als cofinanciering in mee door derden gefinancierde projecten, zoals bijvoorbeeld EU-projecten. Zo is het regiofonds een hefboom om meer middelen te verzamelen en daarmee een grote impact te realiseren in de West-Vlaamse regio’s. Slimme interbestuurlijke samenwerking, heet dat.

In 2019 wijzigde het decreet dat de intergemeentelijke samenwerking regelt. Het Provinciebestuur werd hiermee uitgesloten als vennoot in een intercommunale. Dat betekende dat de intercommunales het financiële aandeel van de provincie zouden moeten teruggeven. De Provincie West-Vlaanderen en de intercommunales WVI en Leiedal kozen ervoor om het anders te doen en om hun financiële middelen te bundelen om te investeren in gezamenlijke regioprojecten.

De gekozen investeringsprojecten zijn het resultaat van intens overleg tussen de provincie, gemeenten en de intercommunales. Het Regiofonds financiert bovenlokale grondgebonden investeringen. De projecten moeten worden uitgevoerd voor 31 december 2030.