Rodeduivels-actie-2021 Foto: archief

Rode Duivels dringen ook binnen in het West-Vlaamse bedrijfsleven

KORTRIJK, BRUGGE - Het is zo goed als onvermijdelijk: de Duivelsgekte zal vanaf maandag opnieuw helemaal toeslaan, naar aanleiding van het EK Voetbal. HR-dienstverlener Tempo-Team deed daarom een onderzoek naar het impact op het bedrijfsleven, en dat in samenwerking met professor Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. Een EK of WK mét Belgen is een goed moment om een teambuilding te organiseren”, zegt Wim Van der Linden van Tempo-Team. “Mensen zijn goed gezind en gaan eens uit de bol bij een goal van de Belgen. Zo leren collega’s elkaar ook op een andere manier kennen.”

 

Het EK Voetbal voor landenteams is van start gegaan en dat zullen we geweten hebben. De aandacht die het voetbalcircus krijgt, is vooral bij de de media buiten proportie. Anderzijds is er de objectieve vaststelling dat de wedstrijden van de Rode Duivels steeds voor massale kijkcijfers zorgen en dat zal ook nu niet anders zijn, al vallen de wedstrijden dan misschien tijdens de werkuren.

Uit de bevraging van HR-dienstverlener Tempo-Team blijkt dat ruim één op acht Belgen (ofte 13%, in West-Vlaanderen één op 10)  de komende weken samen met collega’s naar de Rode Duivels zal kijken op het werk. Als teammoment, zeg maar, onder het goedkeurende oog van de werkgever. 12 procent (in West-Vlaanderen 10%)  komt zelfs in supportersoutfit naar het werk op de dag van een wedstrijd van De Bruyne en co.

“Als teambuilding kan dit voor een surplus zorgen”, aldus Wim Van der Linden van Tempo-Team. “Mensen zijn goed gezind en gaan eens uit de bol bij een goal van de Belgen. Zo leren collega’s elkaar ook op een andere manier kennen. Dertien procent (ook in West-Vlaanderen) spreekt zelfs buiten het werk af met collega’s om te supporteren voor de Belgische nationale ploeg.”

Tijdens het werk?

Ook tijdens het werk zal hier en daar de televisie of de livestream toch op staan, zo blijkt. Eén op zes Belgen (17%, in West-Vlaanderen 14%) geeft toe dat ze tijdens het werk gewoon stiekem of met één oog naar de match van de Rode Duivels zullen kijken, terwijl ze doorwerken. Dubbel zoveel mannen (23%) als vrouwen (11%) zien zich dit duidelijk wel doen. 14 procent van de mannen geeft aan dat ze zullen thuiswerken om te kunnen kijken, tegenover 6 procent van de vrouwen. In West-Vlaanderen gaat het volgens de bevraging van Tempo-Team, over 7%, zowel bij de de mannen als bij de vrouwen.

“Voor werkgevers is het soms een moeilijke vraag: geef je de toestemming om te kijken ja of nee? Lukt het om het werk eromheen te plannen? Organiseer je iets of negeer je het voetbal gewoon? Laat je de mensen vroeger vertrekken zodat ze zeker niets missen van de wedstrijd? Allemaal niet zo eenvoudige vragen. Sommigen lossen het op door het als een teambuilding in te lassen. “Dat is zeker een interessante piste”, zegt Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team, nog. “Samen supporteren voor dezelfde ploeg kan heel fijn zijn voor de sfeer. Sommige mensen zijn echt niet geïnteresseerd in voetbal, maar uiteindelijk is de sfeer het belangrijkste.”

Kevin de Bruyne als big boss

Bij wijze van Spielerei zocht Tempo-Team ook nog naar antwoorden op de volgende vragen. Wie zou uw ideale collega zijn? Kevin De Bruyne eindigde afgetekend op 1. is Kevin De Bruyne werd op nummer 1 gezet.Ook op de vraag welke Rode Duivel je het liefste als leidinggevende zou hebben, beet De Bruyne de spits af.