VK Architecten Roeselare 23

Roeselaarse VK Architecten vindt nestwarmte bij Scandinavische multinational Sweco

ROESELARE - Het internationaal actieve ingenieurs- en architectenbureau Sweco neemt sectorgenoot VK architects+engineers over via een zogenaamde share purchase agreement. De transactie is onderworpen aan de goedkeuring van de Belgische mededingingsautoriteit, die in de eerste helft van 2023 wordt verwacht.Door de krachten te bundelen kunnen wij beter het hoofd bieden aan de opeenvolgende sociale, ecologische en technologische veranderingen, zo laten beide partijen weten in een gezamenlijk statement. VK architects+engineers gaat er prat op dat het, binnen de nieuwe structuur, toch nog vrij zelfstandig zal kunnen opereren. 

VK architects+engineers is een multidisciplinair ontwerpbureau met 'out of the box'- en langetermijndenken in zijn genen. De afgelopen 70 jaar heeft het zijn vindingrijkheid en multidisciplinaire teams ingezet om duurzame oplossingen te ontwerpen. Het bureau biedt architectuur- en engineeringontwerpoplossingen op internationale schaal, met kantoren in België, Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Viëtnam. De groep heeft een geconsolideerde omzet van ongeveer 70 miljoen euro (2021) en heeft om en bij de 600 architecten en ingenieurs in dienst. Een West-Vlaams bedrijf met faam dus.

“Samen met Sweco blijven wij koploper in het domein van duurzame projecten", aldus Paul Corbeel, CEO van VK architects+engineers. "Wij hebben de beste talenten met grondige expertise aan boord om dat mogelijk te maken. Onze ambitie om een partner voor de volledige levenscyclus te worden is in lijn met het leidend beginsel van Sweco: ‘Sustainability by design’. Ook op het gebied van bedrijfscultuur zien wij veel overeenkomsten, met initiatieven die duidelijk het verschil maken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, kennisdeling en open communicatie. Bovendien spreken de Europese dimensie van de hele groep,  de grensoverschrijdende mogelijkheden en de gedecentraliseerde manier van werken ons erg aan. Wij kijken ernaar uit om met onze ontwerpen verder te bouwen aan een duurzame toekomst.

Een toekomstgericht 360°-aanbod

Dankzij deze transactie kunnen beide bedrijven hun krachten en expertise bundelen op alle betrokken gebieden: van engineering en infrastructuurontwerp tot architectuur. Bovendien worden de uitdagingen voor de samenleving steeds complexer en dringender. "Het is belangrijker dan ooit om een grotere impact te realiseren ten behoeve van de energie- en maatschappelijke transitie", zo benadrukken beide partners nog.

Nog dit: Sweco zal ook alle aandelen van de VK-dochterondernemingen overnemen. Het gaat om ontwerpbureau Infranea (3D-ontwerp, BIM-diensten en VR-simulaties), architectuur- en ingenieursbureau DENC (logistiek, industrieel en commercieel vastgoed) en ingenieursbureau One Simulations (CFD-simulaties) in Nederland, evenals de Belgische bedrijven Van Looy Group (logistieke projecten) en Exilab (laboratoria en cleanrooms). Betic Ingénieurs-Conseils (diverse bouwprojecten) en EKOplan (technische engineering en watermanagement) in Luxemburg en het Britse AD Architects maken ook deel uit van de transactie