Rotary Brugge

Rotary Brugge-Zuid helpt nood lenigen in Uganda

BRUGGE - Twee West-Vlaamse missies, met veel zin voor ondernemerschap, doen dezer dagen het Afrikaanse land Uganda aan. Ook in de medische wereld is ondernemen en ondernemerschap geen loos begrip. Momenteel reist een team van 77 medische West-Vlaamse vrijwilligers opnieuw naar het noorden van Uganda om er de handen uit de mouwen te steken. Een ander initiatief gaat uit van de Rotary Club Brugge-Zuid, waarvan Filip Demyttenaere, zelf actief bij de verzekeringsgroep D'hondt Insurance, de fiere voorzitter is. In de service club zetelen heel wat ondernemers.

De medische missie probeert via de vzw Together we're strong op het terrein een week lang zoveel mogelijk noden te lenigen, en die zijn in het arme Uganda niet min. Daarnaast wordt door de Brugse Rotary Club ook meegewerkt met een project van de sociaal activiste Els De Temmerman die al jarenlang in Kampala woont. Rotary Brugge heeft inmiddels 30.000 euro bijeen gezameld om het lokale project Food for Thought (4FT), een nieuw project van Els De Temmerman en Bruggeling Jan Cordonnier, te steunen. Els De Temmerman kwam in Uganda al jaren terug tot de bevinding dat er veel ondervoeding leeft bij de lokale bevolking. Dit leidt naar zogenaamde stunting. Stunting betekent dat kinderen onvoldoende groeien voor hun leeftijd, als gevolg van een te eenzijdige voeding, waarin bepaalde essentiële voedingsbestanddelen ontbreken. Tegelijk met deze abnormale groei, zijn deze kinderen in de regel ook mentaal minder begaafd, en vertonen ze een zwakke immuniteit, wat hen vatbaarder maakt voor infecties.

Problemen aanpakken

Zopas heeft de West-Vlaamse delegatie de officiële opening meegemaakt van het F4T opvangcentrum, waar het probleem van stunting concreet wordt aangepakt. In een soort van kinderboerderij wordt er aan tientallen kinderen geleerd hoe ze gewassen zelf kunnen telen in moestuinen en/of beter maken. Op dit ogenblik financierde Els het project in grote mate alleen. Samen met haar zusterclubs in Parijs, Milaan en Murcia, heeft Rotary Club Brugge-Zuid een bedrag van 30.000 euro verzameld ten voordele van dit prachtige project. Dankzij deze steun zal het mogelijk zijn om gedurende meer dan 1 jaar cursussen te financieren. Op termijn moet het project ook inkomsten verwerven uit de verkoop van de geteelde gewassen. Dit moet de continuïteit en de leefbaarheid op termijn garanderen.

Dit project heeft de ambitie om te groeien, eerst op regionaal, en later ook op supraregionaal niveau. Stunting is in Afrika een reusachtig probleem. Samen met Els De Temmerman gelooft Rotary Club Brugge-Zuid rotsvast in het bijzondere belang van het probleem. Het uitstekende project Food for Thought kan een duurzame oplossing bieden voor één van de grootste uitdagingen van Afrika.