Zeebrugge stop war

Russisch LNG-gas via Zeebrugge botst op njet van Europa

ZEEBRUGGE - Er werd een principeakkoord afgeklopt door de Europese Unie over een nieuwe reeks sancties tegen Rusland. Zo ziet het ernaar uit dat de EU een stokje wil steken voor de doorvoer van vloeibaar aardgas uit Rusland via Europese havens. Uiteraard komt Zeebrugge in het vizier.

De ambassadeurs van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een nieuw pakket sancties goedgekeurd tegen Rusland omwille van zijn inval in Oekraïne. De EU heeft voor het eerst het licht op groen gezet om Russische gasleveringen aan te pakken. De afspraak is dat het in havens die gelegen zijn in de Europese Unie wordt verboden om vloeibaar aardgas uit Rusland verder te verkopen.

Dat zal wellicht een impact hebben op de haven van Zeebrugge. Die is momenteel veruit de belangrijkste haven binnen de Europese Unie waar Russisch LNG (liquid natural gas) wordt overgeslagen. Het overgrote deel is doorvoer, waarbij LNG tijdelijk wordt opgeslagen in een grote terminal in de voorhaven. Om het daarna met gastankers verder te vervoeren naar vooral Azië.

Voor de Belgische gastransportmaatschappij Fluxys, die de LNG-terminal in Zeebrugge uitbaat, leverde de doorvoer van dat Russische LNG jaarlijks 50 miljoen euro inkomsten op. Dat is bijna 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf. De aanvoer van Russisch gas bestemd voor distributie binnen Europa zou wél mogelijk blijven.