Desimpel Sam

Sam Desimpel zoekt naar opportuniteiten in de wereld van de AI (artificiële intelligentie)

KORTRIJK - Met zijn hoog aangeschreven investeringsfonds Top Tier Access zoekt de West-Vlaming Sam Desimpel altijd naar nieuwe opportuniteiten. Dezer dagen richt hij zijn pijlen deels op beloftevolle bedrijven die met artificiële intelligentie bezig zijn. Europa heeft terzake flink wat achterstand op de VS, aldus Desimpel. 

Top Tier Access is op zoek naar die sectoren die een hoog rendement mogelijk maken op de lange termijn. “Bedrijven die actief zijn in AI blijken alvast alle goede kaarten in handen te hebben”, aldus Sam Desimpel.

Het is een nuchtere vaststelling. Artificial intelligence, ook AI, is niet meer uit het nieuws te slaan. Private equity fondsen hebben ook geld geroken en investeren massaal veel in bedrijven die met AI bezig zijn. Alleen al in 2020 werd er maar liefst 75 miljard dollar geïnvesteerd in AI bedrijven, waarbij vooral China en de Verenigde Staten het voortouw namen. Het meest bekende voorbeeld is nu waarschijnlijk ChatGPT, de AI die de door u gestelde vragen kan antwoorden met verrassend goed geschreven artikels. Waar bij een zoekopdracht Google u verwijst naar een lijst met de meest relevante internet resultaten, zal ChatGPT zelf op het internet op verschillende bronnen informatie bijeenzoeken en die op coherente manier verwerken in een opstel. En dit in minder dan een paar seconden. Bill Gates is alvast overtuigd en investeert met Microsoft zo’n 10 miljard dollar in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.

Prachtige opportuniteiten

“Europa hinkt terzake dus duidelijk achterop en zou hier veel strategischer over moeten nadenken”, vindt Sam Desimpel die als geen ander weet dat er ook in Europa best wel interessante initiatieven aan de gang zijn. Net daarom lanceert hij als private equity investeerder een zoektocht naar die bedrijven die met AI een hele toekomst voor de boeg hebben. Desimpel kan meteen prachtige voorbeelden opsommen van Europese bedrijven die best wel grenzen verleggen met AI. Ook in onze contreien zijn er bedrijven te vinden die middels investeringsgeld van buitenaf, een kwantumspring kunnen maken.

Al weet Sam Desimpel ook dat er een keerzijde is, zoals aan elke medaille. “AI zal nooit mensen kunnen vervangen aangezien AI geen empathie kan aan de dag leggen”, aldus Desimpel. “AI kan helpen om de juiste bedrijven te vinden om in te investeren, je zal nog altijd de menselijke klik nodig hebben om tot een investering te komen. Een AI kan misschien wel helpen ziektesymptomen te analyseren, maar een mens zal nog altijd de resultaten van een dokter willen horen. Met andere woorden, AI kan denken, maar niet voelen. AI heeft IQ, maar geen EQ. AI is niet empathisch, kan zich niet inleven in gevoelens. Maar blijft niettemin de vaststelling: AI kan in veel gevallen een echte game changer worden.”

Fonds voor topinvesteerders

Top Tier Access is een fund of funds dat mikt op vermogende Belgen om samen te beleggen in grote internationale private equity fondsen. Zo kan het de beheerskosten beperken. Het heeft intussen fondsen in portefeuille van gerenommeerde namen als BC Partners, EQT, CVC, HIG Capital en Apax partners. Top Tier Access werd in 2020 opgericht door Sam Desimpel (uit de bekende ondernemersfamilie) en Joel Sandhu. Het heeft intussen al twee keer geld opgehaald: 40 en 100 miljoen euro.