POMWVL_Afbeelding Vlnr: Kevin Vandecasteele (Fanuc), Patrick Heughebaert (Dewilde Engineering), Johan Sinnaeve (Dewilde Engineering), Manie Conradie (Sirris) en Christophe Sabbe (Vitalo Group).

Samenwerken om te innoveren: de industriële robot uit zijn kooi

Is de industriële robot klaar om uit zijn kooi bevrijd te worden? Om een antwoord op die vraag te bieden, sloegen Vitalo, Dewilde engineering, Deforche engineering en Fanuc vorig jaar de handen in elkaar. Een cocreatietraject van POM West-Vlaanderen dat investeringen in onderzoek en ontwikkeling van West-Vlaanderen stimuleert. “Als kmo hebben we niet de tijd, noch de mankracht om ons hier individueel aan te zetten. Deze samenwerking zorgt voor een extra mogelijkheid om industrie 4.0 mee vorm te geven”, klinkt het bij de vier bedrijven.

Binnen dit traject zochten de vier deelnemende bedrijven naar een oplossing om een klassieke robot op de werkpost te laten samenwerken met een operator. Beschouw het als een cobot. Die cobot zou bijvoorbeeld interessant kunnen zijn bij het verhandelen, bewerken en inspecteren van zwaardere stukken.

“Een robot inschakelen als cobot klinkt misschien eenvoudig, maar we mogen die niet blind omarmen. Net daarom hebben we ons geëngageerd om mee een steentje bij te dragen in dit project. Om vanuit onze praktijkervaring als robotintegrator de verwachtingen realistischer te maken”, zegt Patrick Heughebaert van Dewilde Engineering.

Dat geldt ook voor Hendrik Pecceu van Deforche Engineering, expert in machinebouw: “Zetten we de robot nog meer in, in interactie met mensen, dan is het belangrijk om dat in detail te bestuderen om zo arbeidsongevallen te voorkomen en de productiviteit te verhogen.”

Het resultaat van het co-creatietraject is een mooie opstap naar de verwezenlijking van zo’n cobot voor het zwaardere werk. Door het toepassen van slimme sensoren en een uitgekiende human interface kan de operator veilig samenwerken met een zwaardere robot.

“De sterkte van dit traject is dat je in een ongedwongen sfeer tijd vrijmaakt voor innovatie die toekomstbepalend is. Het geeft aan wat er leeft in de maatschappij en biedt ons de mogelijkheid om met gedeelde kennis een basis te creëren voor vervolgtrajecten waar iedereen beter van wordt”, aldus Heughebaert en Pecceu.

Dompel jezelf onder

Met trajecten gesteund met Europese middelen moedigt POM West-Vlaanderen West-Vlaamse bedrijven aan om in onderzoek en ontwikkeling te investeren. Ervaring leert dat samenwerking vaak een katalysator is om te innoveren. In deze trajecten ontwikkelen bedrijven en kennisinstellingen samen een technologische demonstrator voor algemene bedrijfsuitdagingen. Bedrijven krijgen zo extra R&D-ondersteuning om de haalbaarheid van nieuwe technieken en technologieën te onderzoeken en kunnen gerichter investeren.

Hebt u een specifieke uitdaging of bent u op zoek naar onafhankelijk advies op maat rond industrie 4.0? Schrijf u hier in voor de Inspiration Friday industrie 4.0 op vrijdag 26 november en dompel u onder in de West-Vlaamse industrie 4.0-expertise.

POM West-Vlaanderen heeft de ambitie om samen met haar partners van West-Vlaanderen een provincie te maken waar ondernemers op een duurzame manier kunnen groeien.