Adriaenssens Simon Singapore

Simon Adriaenssens (ontwerpstudio Stay Studio) gaat met de hoogste eer lopen op Architectuur Festival in Singapore

KORTRIJK - In eigen land had Kortrijkzaan Simon Adriaenssens met zijn ontwerpbureau voor interieur architectuur al de referenties opgestapeld. In zijn diepste binnenste droomde hij ervan om ook internationaal erkenning te krijgen. Dat is nu gelukt, in Singapore dan nog wel. Simon (en zijn partners) won  met Stay Studio de eerste prijs in de categorie 'small offices' met de inrichting van de eigen nieuwe kantoren op de Veemarkt (Link Lab) in Kortrijk. Het betreft een international architecture award, die Simon zelf ging ophalen op het World Architecture Festival aan de andere kant van de wereld.  

Het World Architecture Festival (WAF) in Singapore staat hoog aangeschreven. Daar een award in de wacht slepen, staat gelijk aan een onbetwist attest inzake kwaliteit. Het World Architecture Festival werd voor de 16e maal georganiseerd en staat bekend als 's werelds grootste festival voor architectonische uitmuntendheid.

Het Kortrijkse Stay Studio is een bedrijf dat zich specialiseert in de kunst van probleemoplossing, het creëren van nieuwe ideeën en het ontwerpen van levendige ruimtes, waar modern leven centraal staat. Simon Adriaenssens heeft altijd interesse gehad voor uitvinden, ontwerpen en creëren. Maar dan met een volledige 'out-of-the-box' mentaliteit waarbij creativiteit en innovatie hand in hand gaan.

Van zichzelf zegt hij dat hij opgeleid is als ontwerper, niet als bedrijfsleider, maar met de kennis van het bedrijfsleven van vader Stephan Adriaenssens én van zijn vennoot van het eerste uur (de gewezen CEO van architectenbureu Buro 2), besloot Simon jaren terug toch maar de sprong naar zelfstandig ondernemer te wagen.

Bekroonde project

Het bekroonde project met de naam Link Lab bevindt zich in hartje Kortrijk (Veemarkt). Link Lab is een platform dat verschillende creatieve bureaus onderbrengt: zowel urban planners (Dencity), als architecten voor grote ontwikkelingen (Markland), tot ontwerpers van particuliere woningen (Us) en interieurdesigners (Stay Studio) hebben er hun werkplek.

De idee van een ‘platform’ speelde een cruciale rol bij het interieurdesign. Geen enkele van de bureaus heeft haar of zijn eigen ruimtes. De volledige vloer wordt gemeenschappelijk ingezet als kantoorruimte en als ruimte voor architectuurworkshops, netwerkevents en lezingen.

De mogelijkheid van multi-inzetbaarheid van de ruimte was in feite al helder op het moment dat die werd aangekocht. De alliantie van bureaus - terug te vinden in de naam 'Link Lab' - zocht een ruime vloer in het hart van de stad. Het kwam uit bij deze commerciële sokkel van een residentieel complex, die eerst ontworpen was om er een grote conceptstore in onder te brengen. Daar is de roltrap, die toegang geeft tot Link Lab, nog getuige van. Bij binnenkomst is er geen expliciet onthaal voorzien. Zo valt elke toegangsdrempel weg en bevindt de bezoeker zich onmiddellijk centraal in het creatieve platform. Geen enkel van de entiteiten claimt enige ruimte door middel van branding of afbakening. Integendeel: de ontwerpers van verschillende bureaus zitten door elkaar.

Oud en nieuw

Het casco van de zogenaamde winkelruimte werd zoveel mogelijk behouden. Delen van de muren en plafonds werden aangekleed met spuitplamuur, om een eenheid te creëren en het ruimtegevoel te vergroten. Ook het feit dat de ventilatiekanalen en andere leidingen doorheen de hele ruimte zichtbaar blijven, draagt bij tot de eenheid.

Een minimum afbakening van de ruimtes – nodig voor de privacy van een workshop of een vergadering – werd gerealiseerd met een industriële oplossing: transparante wanden en deuren uit de serrebouw. Ook voor de elektrische leidingen koos de interieurdesigner voor een industriële optie. Deze minimale oplossingen zijn ook ingegeven uit ecologische overwegingen.

"Deze achtergrond contrasteert sterk met de hoogwaardige aankleding: van fancy fineerhout, over marmer, maatwerk meubilair, spiegels en designmeubelstukken", aldus nog Simon Adriaenssens. "Het contrast verleent het platform een stijlvolle gewaagdheid, maar ook een karaktervolle uitstraling, waar elk soort cliënteel van elk van de creatieve bureaus zichzelf kan in herkennen."