Safety battle

Sioen & Co organiseren eerste ‘Safety Battle’ voor heftruckchauffeurs

REKKEM - Het werk van heftruckchauffeurs is helemaal niet evident, zeker niet als je het bekijkt vanuit veiligheidsperspectief. Het nieuwe project 'Safety Battle' wil de thematiek onder de aandacht brengen. Initiatiefnemers zijn A-SAFE, VDAB, Hilaire Van der Haeghe, Sioen, Febelsafe en Transportmedia. Bedoeling is om de mensen achter het beroep uitdrukkelijk in de bloemetjes te zetten, maar ook om te focussen op het belang van een veilige werkomgeving.  Het evenement vond plaats te Rekkem, in het opleidingscentrum van de VDAB.

Heftruckchauffeurs hebben een stressvolle baan. Ze moeten dagelijkse deadlines halen in hectische omgevingen. Liantis constateerde in 2022 meer dan 1.500 ongevallen. Om die reden willen de partners extra aandacht vragen voor veiligheid binnen de sector. Met meer dan 2.000 openstaande vacatures, is er dus een grote behoefte aan bekwame heftruckchauffeurs in ons land.

"Het is een fantastische baan die impact heeft op elke consument", laten de bedrijven achter Safety Battle weten. "Elk product dat over de toonbank gaat, is uiteindelijk vervoerd met een heftruck, of het nu gaat om ruwe grondstoffen, halffabricaten of de nieuwste schoenen die je online hebt besteld. Goede afspraken in magazijnen en geluids- en lichtsignalen kunnen werknemers waarschuwen wanneer er gevaar dreigt en zo de veiligheid van de heftruckchauffeurs vergroten."

Aan de weg timmeren

Omdat het werk van heftruckchauffeurs vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd, wil het team dit benadrukken dat dit helemaal niet het geval is. "Het is een goed moment om stil te staan bij hoe we de veiligheid op de werkvloer kunnen verhogen, iets wat vaak wordt onderschat door de buitenwereld", zo luidt de boodschap van Dries Aneca, sales manager bij A-Safe. “Deze eerste editie is alvast geslaagd, waardoor we stilaan denken aan een volgende editie in Oost-Vlaanderen.”