Sioen Michèle 20 eigen foto Michèle

Sioen heeft de beurs niet nodig om te scoren

ARDOOIE - In het jaar nadat Sioen zich terugtrok van de beurs, en koos voor een zo goed als volledige familiale verankering, blijven de cijfers de goede kant opgaan. Sioen wordt op enkele procenten na volledig gecontroleerd door Sihold, de familiale holding van de drie zussen Sioen. Maar CEO Michèle Sioen predikt ook voorzichtigheid en houdt de vinger op de knip qua dividend uitkeringen, en dit omwille van de economisch onzekere context.     

Sioen liet het aandeel van de beurs verdwijnen in de zomer van 2021. Uit de eerste jaarresultaten buiten beurs, blijkt dat het bedrijf de wind in de zeilen heeft met cijfers die mogen gezien worden. De totale groepsomzet klom met bijna een kwart tot 629,8 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers die in de media verschenen. De bruto bedrijfswinst ofte ebitda klokte af op 94 miljoen euro. Bij Sioen werken er in de hele groep liefst 5.654 mensen, zowel in binnenland als in buitenland.

Groei in alle divisies

De drie hoofddivisies presteerden sterk. Bij de business unit Coating, de belangrijkste divisie, stegen de inkomsten met een kwart tot 413,3 miljoen. De afdeling is gespecialiseerd in het aanbrengen van beschermlagen. De forse groei was te danken aan de economische heropleving na corona, concurrenten die geconfronteerd werden met moeilijkheden en stijgingen van grondstofprijzen die Sioen kon doorrekenen.

Ook de andere filialen deden het goed. Dankzij een hoger aantal overheidsaanbestedingen na het eerste covidjaar klom de omzet van de afdeling technische beschermkledij (Apparel) tot 169,3 miljoen euro (+20,6%). De afdeling die basisgrondstoffen (pvc-poeders, pigmenten) verwerkt tot halffabricaten (pigmentpasta’s en inkten) boekte 45 miljoen euro omzet, bijna een tiende meer dan in 2020. Château La Marzelle tot slot, het wijndomein van de Sioens in Saint-Émilion nabij Bordeaux, eindigde het boekjaar met 2,1 miljoen euro inkomsten.