Met de bouw van een compleet nieuwe demonstrator waarop bedrijven zelf in een waarheidsgetrouwe omgeving de mogelijkheden van Industrie 4.0 kunnen uittesten pakken Sirris en POM West-Vlaanderen de uitdagingen in de productie van vandaag en morgen aan. “We willen aantonen dat een kmo met een budget van 100.000 euro een dergelijke slimme assemblagecel kan bouwen met technologie die vandaag op de markt is”, aldus de initiatiefnemers. “Een terugbetalingstermijn van minder dan drie jaar wordt op die manier realistisch.”
Nieuwe technologieën en digitalisering zullen in de toekomst nog meer aan belang winnen in onze industrie en leiden tot een slimme productie, slimme producten en diensten. Deze evolutie naar Industrie 4.0 heeft nu al een aanzienlijke impact op onze bedrijven. Vele bereiden hun transformatie naar de factory of the future voor of hebben hun eerste stappen al gezet, maar ondersteuning blijft een noodzaak. In het bijzonder kmo’s die zich toespitsen op de productie van kleine reeksen met veel varianten kunnen extra hulp gebruiken. Deze bedrijven hebben te kampen met meerdere hindernissen, waarvan de belangrijkste het continue gevecht tegen complexiteit is. Daarbij is er nood aan eenvoudige, laagdrempelige oplossingen.
Snelle respons
Om aan deze en andere verzuchtingen tegemoet te komen, besloot Sirris een nieuwe pilootlijn te ontwikkelen in het Smart & Digital Factory in Kortrijk, een initiatief dat Sirris opstartte en verder uitwerkt samen met haar (industrie)gedreven partner, de POM West-Vlaanderen. De testversie van de ‘Fabriek van de Toekomst’ bestaat
uit een assemblagelijn van zes cellen, volledig in de lijn van Industrie 4.0 en doordrongen van de QRM-gedachte. De assemblagelijn integreert niet alleen operator ondersteunende oplossingen en strategieën die een snelle respons mogelijk maken, maar er is eveneens aandacht voor technologieën die first-time-right mogelijk maken door onder meer menselijke fouten te detecteren en te voorkomen.