Nieuws West-Vlaanderen Skyline Communications helpt de grenzen verleggen in de wereld van de artificiële intelligentie en de cybersecurity

Skyline Communications helpt de grenzen verleggen in de wereld van de artificiële intelligentie en de cybersecurity

Skyline Communications helpt de grenzen verleggen in de wereld van de artificiële intelligentie en de cybersecurity

IZEGEM – Skyline Communications maakt deel uit van een onderzoeksteam dat opereert binnen de Vlaamse beleidsplannen rond artificiële intelligentie (AI) en cybersecurity. Haar ‘Machine Learning’-team zal meewerken aan een project rond het detecteren van abnormaal gedrag bij industriële machines en processen. Skyline Communications, het bedrijf van de drie broers Vandenberghe,  is gevestigd in Izegem en heeft meer dan 350 hoogopgeleide telecom- en ICT-ingenieurs aan boord, verspreid over de hele wereld. Met ruim 1500 klanten, waaronder Airbus, Al Jazeera, Deutsche Telekom, Discovery Channel, Disney, MTV, OneWeb, Proximus, Sky en Telenet, is Skyline actief in meer dan 125 landen. Om de hoogtechnologische voorsprong te behouden, wordt continu aangeworven en ingezet op onderzoek, innovatie en ontwikkeling.

Het nieuwe Vlaamse onderzoeksproject kan rekenen op de innovatiesteun vanuit het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio). Vlaio is een initiatief van de Vlaamse overheid dat zich focust op groei en innovatie. Aan de hand van zogenaamde ICON-projecten (interdisciplinair coöperatief onderzoek) brengt het wetenschappers en industriepartners samen rond innovatieve onderwerpen. Die projecten sluiten aan bij de Vlaamse beleidsplannen en hebben als doel de kloof tussen onderzoeksresultaten en de praktische uitvoering ervan te verkleinen.

Bij één van die projecten (het zogenaamde Conscious-project) zal het ‘Machine Learning’-team van Skyline Communications systemen leren zoeken naar oorzaken van onregelmatigheden in contextueel verrijkte data, en dit aan de hand van artificiële intelligentie. Met andere woorden: AI toont aan wanneer een onregelmatigheid contextueel is en wanneer er werkelijk iets aan de hand is. Hiervoor werkt het team samen met onderzoekers van Sirris, KULeuven, Universiteit Antwerpen, Duracell, I-Care en Yazzoom.

Complexe systemen uitklaren

Anomaliedetectie is een belangrijk onderdeel van DataMiner, het door Skyline Communications ontwikkelde softwareplatform dat wordt gebruikt door alle grote media- en telecombedrijven ter wereld voor het beheren en aansturen van hun dataverkeer. “Het automatisch detecteren van observaties of gebeurtenissen die op een of andere manier abnormaal zijn, is een hele uitdaging in moderne netwerkomgevingen”, vertelt Veerle Ledoux namens Skyline Communications. “Deze complexe systemen bevatten verschillende componenten, softwarelagen en services die zich bovendien heel dynamisch kunnen gedragen. Wij doen dan ook continu onderzoek om die processen te verbeteren zodat anomalieën op een meer nauwkeurige, tijdige en interpreteerbare wijze kunnen gedetecteerd worden.”

Baanbrekend werk

“Het Skyline ‘Machine Learning’-team verzette reeds heel wat baanbrekend werk,” vervolgt Lynn Demonie, HR-manager bij Skyline Communications. “Het bestaat dan ook uit toponderzoekers die allen een doctoraatstitel behaald hebben. Maar los van hun opleiding zijn het ook stuk voor stuk mensen die heel gedreven zijn en voortdurend streven naar innovatie. Dat geldt trouwens voor elk team binnen Skyline. We zijn een netwerk van getalenteerde mensen over de gehele wereld dat zich elke dag focust op het inspelen op de nieuwste trends en technologieën.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.