X-Mas e gaming

Skyline Communications, Howest, Signpost, Spectralbot, We Are Esports en Stad Kortrijk lanceren eerste NBA e-game tornooi in België

KORTRIJK - In marge van het X-Mas Tournament (het grootste jeugd basketbaltornooi van Europa dat tussen Kerstmis en Nieuwjaar wordt georganiseerd in Zuid West-Vlaanderen), vindt ook voor het eerst een e-game NBA-tornooi plaats (NBA staat voor de professionele Amerikaanse basketbalkompetitie). Kortrijk maakt daarmee zijn status als wereldcentrum voor e-gaming nog wat meer waar. Het opmerkelijke primeurevent, dat open staat voor elke e-gamer met interesse, wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun vanuit de West-Vlaamse bedrijfswereld.   

E-gaming is meer dan ooit in. E-sporters kunnen de komende dagen alvast hun hartje ophalen in Kortrijk, waar het eerste e-game tornooi  NBA 2K23 op Playstation wordt gespeeld. Deelnemen is gratis, jong en oud zijn welkom en er worden leuke prijzen voorzien.

De prekwalificaties gaan door op 27 en 28 december, de grote finale wordt op groot scherm gespeeld in het sportcentrum De Lange Munte op donderdag 29 december. Dat zal, zoveel is nu al zeker, voor vonken, sfeer en een publiekstoeloop zorgen. Woensdagnamiddag vond al een druk bijgewoonde ‘influencer battle‘ plaats in Het Huis van de Kerstman aan het Schouwburgplein. Schepen van Sport Wouter Allijns en burgemeester Ruth Vandenberghe gingen op Playstation de e-strijd met elkaar aan.

Kortrijk bevestigt met dit initiatief nog maar eens haar roeping als wereldwijd bekend centrum voor e-gaming. De stad heeft inzake e-gaming al jarenlang een reputatie om u tegen te zeggen. Een statuut dat de Groeningestad in de eerste plaats te danken heeft aan de hogeschool Howest dat terzake en met veel visie de bakens verzet en kan uitpakken met sprekende referenties.

Booming business

Dat de bedrijfswereld zich graag aansluit bij dergelijk fris, jeugdig en verrassend initiatief voor jong en oud, hoeft dan ook ook niet te verwonderen. “In nog geen dertig jaar tijd zijn videogames uitgegroeid tot de wereldwijde vrijetijdsbesteding nummer één, nog vóór film en muziek”, zegt Lode Ketelair, marketing manager van Skyline Communications. “Als wereldmarktleider in digitale transformatiesoftware voor de media-industrie volgen we technologische innovaties op de voet, en daar hoort zeker en vast ook de game-industrie bij. Want ons platform wordt ook vaak gebruikt voor het opzetten, controleren en aansturen van streamingdiensten voor live e-gaming evenementen en de productiestudio’s van alle grote sportwedstrijden zoals het WK en de Olympische spelen. Dus we weten wel wat er leeft in die e-gaming en sportwereld in het algemeen.”

Skyline Communications heeft meer dan 300 hoogopgeleide ingenieurs aan boord die dagelijks complexe software ontwikkelen. “Dan is de stap naar gamen als vrijetijdsbesteding niet zo groot”, zegt Ketelair nog. “Zo zijn er een aantal collega’s die Breakout organiseren, een van de grootste LAN-party’s van het land. Met die kennis en ervaring voelen we ons dan ook een héél nuttige partner in het verder uitbouwen van het e-sports luik tijdens het X-Mas Tournament.”