Nieuws West-Vlaanderen Skyline helpt bedrijven aan betere ecologische voetafdruk

Skyline helpt bedrijven aan betere ecologische voetafdruk

Skyline helpt bedrijven aan betere ecologische voetafdruk

IZEGEM – Skyline Communications, het topbedirjf van de drie broers Vandenberghe, pakte op de Internationale Dag van de Aarde uit met een opmerkelijk initiatief. Het West-Vlaamse technologiebedrijf maakt zijn DataMiner softwareplatform gratis toegankelijk voor bedrijven die het willen inzetten om hun energiebeheer te optimaliseren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Op die manier wil Skyline op een positieve en heel concrete manier de aandacht vestigen op de wereldproblematiek rond natuur, milieu en klimaatverandering.

Het door Skyline Communications ontwikkelde DataMiner softwareplatform wordt in meer dan 100 landen gebruikt door heel grote ICT-, media- en breedbandbedrijven als Airbus, Al Jazeera, Disney en Sky. Met dit platform kunnen ze waardevolle operationele gegevens verzamelen en gebruiken in functie van hun activiteiten en diensten. Maar ze kunnen het ook inzetten voor het beheren van hun energieverbruik. “Die bedrijven beheren vaak heel omvangrijke computersystemen met een aanzienlijk stroomverbruik”, zegt CTO Bert Vandenberghe. “Zij hebben er dan ook alle belang bij om het energieverbruik van die systemen zo efficiënt en optimaal mogelijk te beheren en dat kan je alleen doen op basis van accurate gegevens. DataMiner kan als geconsolideerd softwareplatform alle data omtrent energieverbruik verzamelen, en beschikt over alle nodige tools om die data nuttig te gaan gebruiken. Het kan zelfs de operationele systemen intelligent en automatisch aansturen om het energieverbruik te reduceren. Onze software kan met andere woorden een behoorlijk grote impact hebben op het energieverbruik van een onderneming, en met dit initiatief willen we dat specifieke aspect extra in de verf zetten.”

Wanneer grote bedrijven erin slagen om hun energieverbruik met een paar procenten te laten dalen, dan heeft dit een positief effect op hun ecologische voetafdruk. Net daarom wil Skyline Communications zijn technologie nu ook gratis beschikbaar stellen voor elk bedrijf, groot en klein, wanneer die specifiek gebruikt zal worden voor een efficiënter energiebeheer en het bijdragen aan een beter milieu.

Positief impact

“Bij Skyline streven we constant naar een positieve impact op het welzijn van onze gemeenschap, onze gezinnen, onze vrienden en iedereen rondom ons. Zelfs op dat van de toekomstige generaties”, zegt Frederik Vandenberghe, CFO en verantwoordelijk voor het operationele luik binnen Skyline Communications. “We doen dit al vele jaren via een brede waaier aan initiatieven. Uiteraard zijn er de elektrische bedrijfswagens en fietsen en steunen we tal van goede doelen. En we zorgen ook goed voor onze medewerkers door hen allerhande kleine voordelen te geven. We zetten bijvoorbeeld veel in op gezondheid, sport en beweging. Zo krijgt iedereen een eigen Fitbit, beschikken we over een volledig uitgebouwde fitnessruimte en voorzien we georganiseerde groepslessen, gezonde snacks, sportkledij, enzovoort. Daarnaast hechten we ook heel veel belang aan de werkomgeving zelf. Heel veel natuurlijk daglicht, ruime kantoren, ergonomisch meubilair, sportfaciliteiten, ontspanningsruimtes, en nog zoveel meer. Maar ook buiten onze kantoordeuren dragen wij ons steentje bij aan de leefbaarheid en biodiversiteit van onze omgeving. Zo werden er meer dan 180 bomen en 10.000 plantjes aangeplant, zijn er wadi’s voor een duurzame wateropvang en hebben we nu ook een aantal bijenpopulaties uitgezet. Want deze beestjes zijn nu eenmaal essentieel voor het voortbestaan van, euh…, alles.”

Alles in functie van

De kantoren van Skyline Communications liggen op de site van Skyline Park. De hoogste toren haalt een E-peil van 30 en is daarmee bijna-energieneutraal, wat vrij uniek is voor een gebouw met deze afmetingen. BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Op de site werden meer dan 100 gaten geboord tot op een diepte van 100 meter om via geothermie de gebouwen te verwarmen en af te koelen, en er liggen meer dan 450 zonnepanelen op beide daken. De elektriciteit die daarmee in 2020 werd opgewekt, was goed voor een besparing van 101 ton CO2. Op de parking staan dan weer 40 laadpalen ingepland, en het terrein zelf is voorzien van een omnisportveld en looppiste die vrij toegankelijk is voor iedereen. Zo probeert het bedrijf een positieve bijdrage te leveren voor zijn directe omgeving.

Met het openstellen van zijn technologie gaat Skyline nu nog een stapje verder. Zo kunnen bedrijven nu ook aanspraak maken op gratis connectoren voor noodstroomvoorzieningen, slimme stroomverdelers (PDU’s), stroomsensoren, verwarmings- en ontdooisystemen, koeling- en aircosystemen, back-upgeneratoren, lichtregeling, enzovoort wanneer die specifiek worden aangewend om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. “We gaan echt een concreet engagement aan met de bedrijven die zich daarvoor willen inzetten”, besluit Frederik Vandenberghe. “Dat kost ons wel wat tijd en middelen, maar enkel wanneer alle actoren van de samenleving (overheid, bedrijven en burgers) samenwerken en hun verantwoordelijkheid willen opnemen, kunnen we het welzijn van iedereen maximaliseren.”

Geïnteresseerde bedrijven die hun schouders onder dit initiatief willen zetten, kunnen zich kandidaat stellen via de website van Skyline Communications: https://skyline.be/sustainability

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.