zeebrugge_diepwaterhaven_2

Sluis haven Zeebrugge komt een stap dichterbij

ZEEBRUGGE - De Vlaamse regering, bij monde van minister-president Jan Jambon, en de Stad Brugge, bij monde van burgemeester Dirk De fauw, hebben bevestigd dat er eindelijk vaart komt in het dossier van de nieuwe zeesluis. De bouw ervan is cruciaal voor de West-Vlaamse economie.  Aan het dossier hangt een prijskaartje van zegge en schrijve 2,9 miljard euro.

De Vlaamse regering wil volgende week het projectbesluit concreet vastleggen. De sluis komt in de plaats van de verouderde Visartsluis en is nodig om de toegang tot de achterhaven te garanderen.

De kostprijs bedraagt bijna 3 miljard euro. De locatie werd eerder al vastgelegd. Nu moet er een openbare consultatie komen, in principe vanaf volgende maand. Nog voor het einde van april komt er een voorlopig projectbesluit, waarop het openbaar onderzoek kan starten. Minister-president Jan Jambon bevestigde een en ander aan de regionale tv-zender WTV-Focus. "Dit is een projectbesluit dat we nu nemen", zei Jambon. "Daarna zijn er verkiezingen en komt de regering in lopende zaken. Maar doordat we dat besluit voor de verkiezingen nemen kan lopende zaken ons niet tegenhouden om dat proces verder af te lopen. Ik kan zeggen: volgende week wordt dat geagendeerd en zal dat beslist worden, dus wij houden ons woord.

"Het is de bedoeling dat de Vlaamse regering na verwerking van alle opmerkingen een definitief besluit neemt", zo voegde burgemeester Dirk De fauw eraan toe. Toch zal het nog tot de tweede helft van de jaren twintig duren vooraleer de sluis er effectief zal liggen. Sommige bronnen hebben het zelfs over 2030.