Kortrijk kmo vriendelijk

Stad Kortrijk meest kmo-vriendelijke stad voor bouwprojecten

KORTRIJK - De stad Kortrijk heeft het meeste aandacht voor bouwkmo’s bij overheidsopdrachten. Dat concludeert Bouwunie op basis van cijfers van Tender Experts en een eigen rondvraag bij aannemers. Daarom kreeg de stad de Bouwunie-award ‘KMO-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen’ uit handen van gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens en Vlaams  minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.

Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens hoopt dat andere steden en gemeenten het goede voorbeeld van Kortrijk en Westerlo, de winnaar van vorig jaar, volgen. Want het aantal ‘kleinere’ werken (tot 500.000 euro), het meest interessant voor kmo’s, nam vorig jaar en in de eerste jaarhelft van 2022 licht af, zo blijkt uit cijfers van Tender Experts.

“Kmo’s zijn flexibel, hebben een persoonlijk aanspreekpunt, spelen kort op de bal en zijn lokaal verankerd, voor overheden speelt dat alleen maar in hun voordeel”, aldus Waeytens. "Grote opdrachten opsplitsen in percelen is de belangrijkste manier om ze toegankelijk te maken voor kmo’s. Maar ook tijdig betalen, een correcte raming van de kosten en het vermijden van onnodige of overbodige selectiecriteria helpen om kmo’s aan bod te laten komen".

Kmo's vormen de ruggengraat van de economie

Het stadsbestuur kan alleen maar tevreden zijn met de erkenning in de vorm van een award. Zegt burgemeester Ruth Vandenberghe: "We zijn heel trots op deze erkenning, want in Kortrijk investeren we veel middelen in werken om onze stad beter te maken. Dat we daarbij ook rekening houden met kleinere en lokale ondernemingen, en hen ook een goede service bieden, is het resultaat van uitstekend teamwerk".
Ook minister Somers hoopt dat Kortrijk en Westerlo navolging krijgen: “Kmo’s vormen de ruggengraat van onze Vlaamse economie", zegt Somers. "Het is onze taak als beleidsmakers om hen alle kansen te geven wanneer een overheidsopdracht in de markt wordt gezet. Dat is immers een win-win voor iedereen: lokale kmo’s gaan er op vooruit en het economisch weefsel van de stad of gemeente wordt versterkt. Ik wil de stad Kortrijk dan ook feliciteren met de prijs van meest kmo-vriendelijke bouwgemeente van Vlaanderen. Ik hoop dat dit andere lokale besturen in Vlaanderen zal inspireren en stimuleren om de kansen van kmo’s te vergroten.”

Rekenen op de overheid

De award ‘KMO-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen’ wordt toegekend op basis van volgende criteria: een correcte budgettering, het opsplitsen in opdrachten waar mogelijk, kmo-vriendelijke selectiecriteria, correcte betaling, vlotte communicatie, parkeerbeleid en een goede afhandeling van vergunningen.

Zowel de federale als Vlaamse regering zeggen inspanningen te doen om de toegang tot overheidsopdrachten voor kmo’s te vergemakkelijken. Maar de aandacht mag niet verslappen. Daarom werkte de organisatie een aantal concrete aandachtspunten uit. Het opsplitsen van opdrachten in loten blijft de belangrijkste. Bouwunie vraagt daarnaast om opdrachten actueel en realistisch te budgetteren. Nog al te vaak gebeurt de raming te krap, zodat quasi alle aanbesteders erboven zitten en het project wordt afgeblazen. De organisatie noemt dit 'verloren tijd en geld'. Ook informatiesessies om potentiële aannemers warm te maken om in te tekenen kan helpen.

Vandaag vragen overheden naast de erkenning ook nog bijkomende selectiecriteria (bijvoorbeeld hoge omzetcijfers), die ervoor zorgen dat kmo’s al bij voorbaat afvallen. Bouwunie gelooft dat in de meeste gevallen een erkenning moet volstaan. Tot slot roept de organisatie overheden op om laattijdige betalingen te vermijden. Die doen de liquiditeit van bouwbedrijven dalen, waardoor ze zelf in financieel moeilijke papieren komen.