Ondernemers 17: Stadsbader. Dominique Valcke en Désiré Stadsbader Ondernemers 17: Stadsbader. Dominique Valcke en Désiré Stadsbader

Stadsbader rouwt om plotse verlies van iconische captain of industry Désiré Stadsbader

HARELBEKE - Geheel onverwacht is captain of industry Desiré Stadsbader vrijdag overleden. Er kwam een abrupt einde aan zijn leven op het golfterrein te Knokke-Heist terwijl hij zijn lievelingssport beoefende. In de tweede generatie leidde hij het bedrijf, dat na WO II door zijn vader (Désiré Stadsbader senior) was opgericht, naar grotere hoogte. Tot Stadsbader een begrip werd in de bouwwereld. De onvolprezen Désiré junior zorgde niet alleen voor een kwantumsprong van het familiebedrijf maar organiseerde ook zijn opvolging (met stiefzoon en huidig CEO Dominique Valcke) en zo de continuïteit van het hoog aangeschreven familiebedrijf op een exemplarische wijze. 

Met het overlijden van Désiré Stadsbader verliest Stadsbader een iconische ondernemer en West-Vlaanderen een boegbeeld inzake voorbeeldig en dynamisch ondernemerschap. Huidig CEO Dominique Valcke is zijn stiefvader Désiré Stadsbader steeds bijzonder dankbaar geweest voor zijn introductie in de bouwwereld en het ondernemerschap. Samen vormden ze lang een ambitieus, dynamisch gouden duo aan de top van het bedrijf.

Ook na het stapsgewijs doorgeven van de fakkel van de tweede naar de derde generatie (een zorgvuldig voorbereid proces dat zich uitstrekte over 20 jaren) bleef Désiré Stadsbader quasi onverminderd meewerken als mentor, leermeester en rolmodel voor vele mensen in het bedrijf. Iemand die kansen gaf en waarvan je veel kon en mocht leren. Zijn visie, inzicht en gezond verstand lagen aan de basis van de uitbouw van het bedrijf. De laatste jaren minderde hij vaart, maar bleef hij in de Raad van Advies een klankbord van goudwaarde. De 'peetvader' werd alom gewaardeerd en gerespecteerd, ook omwille van zijn grote authenticiteit en eenvoudige levenswandel.

Verlies van een monument

De innemende en bescheiden persoonlijkheid Désiré Stadsbader benadrukte altijd het belang van waarden in het bedrijfsleven: deugdelijk bestuur, respect voor alle stakeholders, teamwork, klantvriendelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook de strategische lijnen werden al vroeg door de authentieke en ook erg populaire captain of industry uitgezet: kwaliteit als hoogste norm, het belang van innovatie, oog voor milieuvriendelijk ondernemen, veiligheid voorop, een gezonde cijferbalans en verticale integratie. Deloitte nomineerde het bedrijf Stadsbader recent nog als een perfect rolmodel.

Stap voor stap

Het familiebedrijf Stadsbader werd in 1946 opgericht in Harelbeke en is op vandaag 'incontournable' in de Belgische bouwwereld, en ook aanwezig in de buurlanden. De overnames van Deckx AO en Deckx EM in Dessel (2009), Van Maercke Prefab te Kluisbergen (2014) en BAM Contractors (2022) betekenden een stevige uitbreiding van de specialisatiedomeinen en een versterking voor de marktpositie van het bedrijf Stadsbader. Dat alles gebeurde onder aanvoering van Dominique Valcke en onder het goedkeurend oog van Désiré.

Tussen 2015 en 2019 groeide de omzet jaarlijks met gemiddeld 25 procent. Ook in de coronajaren viel weinig vertraging te bespeuren. In de eerste golf konden sommige wegenwerken, omdat er amper verkeer was, zelfs versneld afgewerkt worden. Het bedrijf houdt zo veel mogelijk disciplines binnenshuis en werkt zo min mogelijk met onderaannemers en buitenlandse bouwvakkers. De grootste bouwwerf van het Harelbeekse bedrijf is Oosterweel Linkeroever dat in 2019 na aanbesteding werd binnengehaald.