Lannoy Klaas Made in West-Vlaanderen foto

Starter in de kijker: Klaas Lannoy wil hit maken van stadsspelen

Ieper - Urban Hunt is een interactief stadsspel waarbij spelers op een unieke wijze een stad leren kennen. Het geesteskind van jonge ondernemers Roel Vaneyghen en Klaas Lannoy ontstond in de zomer van 2018. Drie jaar en één pandemie later lanceren ze een nieuwe versie van Urban Hunt waarmee ze de ambitie koesteren om Vlaanderen en Nederland te veroveren.

“De homo ludens of spelende mens is perfect van toepassing op ons,” aldus Klaas. “We kennen elkaar sinds onze kindertijd. Spel en competitie is de rode draad van onze vriendschap”. Roel is software-ontwikkelaar en schreef vijf jaar geleden software waarmee men De Slimste Mens ter Wereld thuis kan spelen. Het leek hem een tof idee om dit ook op dorpsniveau te organiseren. In 2016 en 2017 namen 20 spelers uit Geluveld en Beselare het tegen elkaar op tijdens vijf quizavonden. Dit was een enorm succes, tijdens de finale-aflevering konden veel dorpsgenoten de zaal niet meer in.

Omdat beide jonge ondernemers zich realiseerden dat een goed uitgekiend concept in combinatie met gebruiksvriendelijke software heel veel mogelijkheden biedt, werd in het najaar van 2018 het stadsspel Urban Hunt gelanceerd. De eerste versie van het spel werd voornamelijk op intuïtie en feedback van groepen gebouwd. Het werd in Ieper en Gent aangeboden en was vrij populair als groepsactiviteit voor families, bedrijven, vrienden en scholen, ondanks enkele gebreken.

Concept in ander kleedje

In 2020 en 2021 werd een volledig nieuw en beter spelconcept bedacht. Hiervoor maakten de jonge ondernemers gebruik van hun ervaring met de eerste versie van Urban Hunt. Daarnaast werd ook met speltechnische concepten uit de wetenschappelijke literatuur en speltheorieën uit de wiskunde aan de slag gegaan. Sinds begin dit jaar werken ze beiden voltijds aan de uitrol van het spel in gans Vlaanderen. Hiervoor worden ze bijgestaan door 15 jobstudenten, twee historici, een dronepiloot en een tekenares.

Nieuwe ambitie

“Door ons uniek concept, de gebruiksvriendelijke software, de democratische prijzen en de duidelijke link met de stad onderscheiden we ons van andere aanbieders van stadsspelen” weet Roel. Een stad ontwikkelen neemt vele maanden in beslag, er worden heel creatieve opdrachten gecreëerd met hetgeen in de stad gevonden kan worden. Hiervoor is de input van de jobstudenten, die een strenge selectieprocedure doorliepen, heel belangrijk.

Urban Hunt kan in Ieper, Gent, Brugge, Antwerpen, Kortrijk, Mechelen en Leuven gespeeld worden. Binnenkort volgen ook Hasselt, Brussel, Lier, Roeselare en Sint-Niklaas. “De kans is groot dat we vervolgens de grens oversteken en Urban Hunt in verschillende Nederlandse steden lanceren”, besluit Roel.