Delarue Patsy

Starter in de kijker: Patsy Delarue top met houtbewerking

RUMBEKE - Een eindeloze passie voor hout heeft de Kortrijkse Patsy Delarue richting het zelfstandig ondernemerschap geduwd. Ze maakt sinds eind 2015 ambachtelijk houten massieve snijplanken, serveer- en tapasplanken onder de naam 'Petit Patsy'. Het aanbod oogt aantrekkelijk en scoort bijzonder hoog qua kwaliteit en duurzaamheid.

Patsy Delarue opende haar eigen atelier in Rumbeke. De jonge onderneemster met goudblond haar heeft sinds kinds been af iets met hout. "Ik ben met de bewerking van hout begonnen omdat ik mijn keuze niet vond in de winkels", vertelt de enthousiaste starter. "De meeste planken die je kan kopen zijn geïmporteerd uit China, Bali en de Oost- Europese landen. Nogal dikwijls  zijn die sterk verontreinigd met pesticiden, vernist of gelijmd. Ik wilde het anders. Voor mij stond het van het begin vast dat ik volledig ecologisch zou werken en uitsluitend met Belgisch en Frans hout."

Wat aanvankelijk nog begon als een hobby, is voor de dame met pit vlug uitgegroeid naar leveringen voor winkels, bestellingen voor kaaswinkels, restaurants, bistro’s, slagerijen, roodtrucks, bakkers of bedrijven die met een origineel relatiegeschenk willen uitpakken." Patsy Delarue doet alles alleen: van de aankoop over de houtbewerking tot de verkoop. "Het hout koop ik aan bij mijn partner Joe, die de boomstammen in planken snijdt met een  lintzaag", vertelt Patsy. "De rest doe ik volledig zelf. Het hout wordt aangekocht in eigen land of ook in de Franse Bourgondië-streek. Daar wordt het hout eerst een vol jaar gedroogd. Nadien trek ik de onbewerkte planken op mijn werkstation en begin ik te tekenen. Nadat ik de plank een vorm gegeven heb, wordt die uitgesneden met een wipzaag. Ik volg hierbij steeds de organische vorm van de boom. Na het verzagen start  het afschuren en dit met 3 verschillende korrels (met een handschuurmachine). Voor de finishing touch schuur ik die nog eens met de hand af. Dan pas zijn de planken klaar om getekend en in geolied te worden met bio- koolzaadolie."