Vandenbroucke Pieter 1

Starter in de kijker: Pieter Vandenbroucke (Sensing Africa) goes Out of Africa

KORTRIJK - Je bent jong en je wil wel wat. Maar wat? Kortrijkzaan Pieter Vandenbroucke zocht het alvast niet dicht bij huis: met Sensingafrica begeleidt hij à la carte reizen naar het zuidelijk halfrond van het zwarte continent. Hij mag zich vandaag een echte expert noemen in het begeleiden van safari's in het mooiste wat Afrika te bieden heeft: Zuid-Afrika en Botswana, maar ook Kenia. Voor zijn opleiding ging hij ter plaatse om de nodige kwalificaties en attesten te vergaren.    

Pieter Vandenbroucke (34) is houder van een diploma handelsingenieur (KU Leuven). Met dat diploma op zak ging hij voor zijn eerste job (2013/2017) aan de slag bij Barco (met onder meer een ad hoc opdracht in India). "Maar een groepsreis met mijn ouders naar Kenia heeft mijn ogen geopend en mijn interesse voor Afrika danig aangewakkerd", vertelt Pieter. "Op een dag reisleider, reisbegeleider of reisorganisator worden in Afrika groeide uit tot een verre droom. Een droom die ik aan het realiseren ben."

En dus trok Vandenbroucke met onbevangen blik en een rugzak vol dromen richting Kenia eerst en Zuid-Afrika en Botswana vervolgens om er ter plaats een reeks opleidingscursussen te volgen. Trajecten die hij overal met succes tot een goed einde bracht, wat minder evident is dan het op het eerste zicht lijkt. Lang niet iedereen slaagt, Vandenbroucke deed dat wel. "Het is best wel confronterend als je midden de savanne  geconfronteerd wordt met een troep leeuwen of olifanten", zegt Pieter. "Maar net daar leer je hoe met de situatie om te gaan. Les één, en meteen ook het moeilijkste, is: je rustig houden, je kalmte bewaren. Dieren kijken en ontdekken of er voor hen een gevaar kan dreigen. Als dat niet zo is, dan is er in principe ook geen probleem met dit soort van dichte confrontaties."

Toenemende interesse

Met Sensing Africa organiseert en begeleidt Pieter Vandenbroucke avontuurlijke toeristen van a tot z. Kenia, Botswana en Zuid-Afrika zijn de favoriete 'jachtterreinen', maar de droom leeft om ook elders aan de slag te gaan. Dat kan zijn voor een gewone safari of voor een meer gedurfde uitgave (bijvoorbeeld te voet door de wildernis).

"Corona heeft natuurlijk mijn plannen om op te starten danig gedwarsboomd vermits er niet meer kon en mocht gereisd worden", zegt Pieter. "Maar nu voel je de interesse opnieuw toenemen. Mijn grote voordeel is dat ik, door persoonlijke relaties uit te bouwen, over alle netwerken en contacten ter plaatse beschik. In deze opstartfase gaat het nog om een activiteit in bijberoep (mijn hoofdberoep is regisseur van het Klimaatprogramma bij de stad Roeselare). Van mijn huidige werkgever krijg ik ook de nodige faciliteiten om mijn uurrooster flexibel in te vullen waar nodig. Maar ik verheel het niet dat ik op termijn van Afrika mijn hoofdberoep wil maken."

info: www.sensingafrica.com

info: https://www.instagram.com/sensing_africa