Stefanie Verduyn (Gallery Verduyn) weet kunstenaars te strikken van over de hele wereld

KORTRIJK - Na haar passage in het eigen familiebedrijf (het welbekende Kortrijkse Schoenen Verduyn), besloot Stefanie  Verduyn om zich als ondernemer helemaal op de kunst te gooien met een eigen galerij in de Vlaamse Ardennen (Moregem). Ze deed dat in volle corona maar ze kon zich van meet af aan helemaal uitleven in haar nieuwe vak. Het resultaat mag er zijn, met al wat bewezen 'hoogmissen'. Nu pakt ze uit  met kunstwerken van niet de minste namen van over de hele wereld. 

De galerie, opgericht in 2021 door galeriehoudster Stefanie Verduyn, bevindt zich in een unieke landelijke setting en bestaat uit twee gerenoveerde boerderijgebouwen die meer dan 4.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte beslaan. Het grote domein fungeert als beeldentuin en integreert kunst met zijn idyllische omgeving. Een mooi voorbeeld van West-Vlaams ondernemerschap in de culturele sfeer.

Het vooruitstrevende galerieprogramma van Verduyn Gallery wordt telkens met zorg samengesteld met de hulp van externe curatoren en een adviesraad van experts. Stefanie Verduyn wil anders dan anderen zijn. Ze engageert zich naar eigen zeggen om echte en relevante hedendaagse kunst te presenteren met als doel langdurige relaties en samenwerkingen op te bouwen met de kunstenaars, verzamelaars, andere galeries en verschillende instituten of entiteiten.

Overkoepelend en goed doordacht thema

De nieuwe en hoogstaande groepstentoonstelling Natural Surroundings gaat door van 20 mei tot 2 juli. Topnamen zijn onder meer Michael Canning (Ierland), Raúl Cordero (Cuba), Miyeon Lee (Zuid-Korea), Manuel León Moreno (Spanje), Fik van Gestel (België) en Marian Wijnvoord (Nederland). Zo maakt de hele wereld straks een beetje zijn opwachting in Moregem.

Natural Surroundings is niet alleen een uitermate geschikte tentoonstellingstitel gezien de idyllische ligging van de galerij (Moregem, nabij Kruisem), het is ook een overkoepelend thema waarbij zes nationale en internationale kunstenaars worden samengebracht, allen bezig met of beïnvloed door hun directe omgeving.

"Het thema is ook goed doordacht", zegt Stefanie Verduyn. "Onze omgeving is namelijk dermate pertinent aanwezig dat men haast zou vergeten dat dit hetgeen is wat ons constant omringt en beïnvloedt. In de ruimtelijke context van een tentoonstelling, wordt ons omgevingsbewustzijn terug op scherp gezet. We benaderen kunstobjecten op een wijze waarbij de intensiteit een veelvoud is in vergelijking met onze benadering van alledaagse voorwerpen. We zijn daarbij actief op zoek gegaan naar schoonheid, een kritische blik, of reflectie. Men stelt via de kunst ook vaak open voor zichzelf. We nemen onze tijd, verwerken alles, en nemen de omgeving in ons op. Zo voeden we onze ziel, geest, en lichaam."